Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί το παιδί τρώει τα νύχια και πώς θα το σταματήσει;

Γιατί το παιδί τρώει τα νύχια και πώς θα το σταματήσει;

Μήπως και το δικό σου παιδί τρώει τα νύχια του; Έχει αυτή τη συνήθεια και δεν σταματάει ποτέ να τα δαγκώνει; Γιατί το κάνει και πώς θα το σταματήσει; 


Τα περισσότερα παιδιά σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν τη συνήθεια να τρώνε τα δάχτυλά τους. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, χωρίς φυσικά να σημαίνει πως είναι και καλό. Συνήθως η συνήθεια της ονυχοφαγίας ξεκινά από μικρή ηλικία.

Γιατί, όμως, και το δικό σου παιδί τρώει τα νύχια του; 

Ένα παιδί μπορεί να τρώει τα νύχια του είτε επειδή βαριέται είτε επειδή είναι αγχωμένο, έχει ανασφάλειες και φόβους. Επιπλέον, είναι πιθανό να το κάνει από περιέργεια επειδή το είδε από κάποιον άλλο.

Πώς θα σταματήσει αυτή τη συνήθεια; 

Αρχικά είναι καλό να αφήσεις το παιδί σου να σταματήσει μόνο του τη συνήθεια αυτή, κάτι που είναι πολύ πιθανό να κάνει αν το είδε από κάποιον συμμαθητή του και θέλει απλά να το δοκιμάσει. Ωστόσο, αν αυτό συνεχίζεται για αρκετό καιρό, τότε σίγουρα μπορείς να το βοηθήσεις να ελαττώσει την ονυχοφαγία.

Τι μπορείς να κάνεις;

  • Εξήγησε στο παιδί σου ότι αυτό που κάνει δεν είναι καλό, διότι μεταφέρει τα μικρόβια στο στόμα του.
  • Παρατήρησε κάθε πότε το κάνει. Για παράδειγμα όταν βλέπει και κάποιον άλλο να το κάνει ή όταν ακούει κάτι ανησυχητικό ή απαισιόδοξο;
  • Φρόντισε να είναι πάντα καλά κομμένα τα νύχια του. Όσο πιο κοντά είναι τόσο πιο δύσκολο να τα φάει.
  • Κράτα το παιδί σου απασχολημένο. Κυρίως αν παρατηρήσεις ότι το κάνει επειδή βαριέται, βρες μερικές δημιουργικές απασχολήσεις, ώστε να ξεχαστεί. Παίξτε και κάντε πράγματα μαζί, προκειμένου να τρώει τα νυχάκια του όλο και πιο σπάνια.

Αν η ονυχοφαγία είναι συνεχής, έντονη και πιστεύεις ότι συμβαίνει επειδή το παιδί σου είναι στεναχωρημένο και αγχωμένο ζήτα τη βοήθεια ειδικού. Φυσικά και μπορείς να μιλήσεις κι εσύ με το παιδί σου, όμως αν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις και δεν μπορείς να χειριστείς την κατάσταση και την αλλαγή που συμβαίνει στο παιδί σου μίλα με κάποιον παιδοψυχολόγο!

Πηγή: https://ipop.gr/family/giati-to-paidi-troei-ta-nychia-kai-pos-tha-to-stamatisei/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ