Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί τα γλυκά σου προκαλούν δίψα; Όσα συμβαίνουν στο σώμα σου

Γιατί τα γλυκά σου προκαλούν δίψα; Όσα συμβαίνουν στο σώμα σου

Σίγουρα το έχεις παρατηρήσει κι εσύ! Κάθε φορά που τρως μια σοκολάτα, διψάς σαν να έχεις να πιεις νερό εδώ και καιρό… Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τα γλυκά σου προκαλούν δίψα;


Μόλις έφαγες και το τελευταίο κομματάκι σοκολάτας και ξαφνικά λαχταράς να πιεις λίγο νερό. Και το πίνεις με τόση λαχτάρα… Σου ακούγεται οικείο όλο αυτό;

Συμβαίνει. Όχι μόνο σε σένα δηλαδή, αλλά σε όλους. Αυτή η αντίδραση μετά από ένα γλυκό είναι συνηθισμένη. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τα γλυκά σου προκαλούν δίψα;

H Caroline Apovian, MD, καθηγήτρια στο τμήμα ενδοκρινολογίας, διαβήτη και διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, δίνει την απάντηση. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με την άνοδο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Όταν βάζεις ζάχαρη στο σύστημά σου, πηγαίνει πρώτα στο στομάχι και στη συνέχεια στην κυκλοφορία του αίματος.

Μόλις η ζάχαρη φτάσει στο αίμα, το νερό φεύγει απ’ τα κύτταρα και μεταφέρεται στο αίμα, για να αποκαταστήσει την ισορροπία εκεί. Καθώς τα κύτταρα χάνουν νερό, στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο που δείχνουν πως χρειάζονται περισσότερο H20, δηλαδή… νερό!

Το αποτέλεσμα; Μετά από κάθε γλυκό είναι αναγκαίο να πιεις νερό, το ζητάει ο οργανισμός σου!

Και όλη αυτή η αλυσίδα που περιγράψαμε πιο πάνω συμβαίνει σχετικά γρήγορα. Δεδομένου ότι η γλυκόζη απορροφάται απ’ το έντερο και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος αρκετά γρήγορα, μπορεί να αισθανθείς ότι διψάς μέσα σε 5 ή 10 λεπτά.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξουδετερώσεις τη δίψα που προκαλείται απ’ τη ζάχαρη είναι με ένα ποτήρι νερό, παρ’ όλο που ίσως θέλεις να πιεις κάτι πιο γλυκό, όπως χυμό, λεμονάδα ή ζεστό κακάο. Έχοντας ένα ρόφημα με ζάχαρη μετά το επιδόρπιο δεν θα σου προσφέρει τίποτα, όπως εξηγεί και η ειδικός.

Δεν συγχέεις μόνο το σύστημα ενεργειακής ισορροπίας, βάζοντας περισσότερη ζάχαρη στο σώμα αλλά παίρνεις και περισσότερες θερμίδες, χωρίς ουσιαστικό λόγο!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα φας ένα σοκολατένιο brownie μην ξεχάσεις να έχεις δίπλα σου ένα ποτήρι με νερό για να κρατάς το σώμα σου σε ισορροπία.

Και μην ξεχνάς πως η ζάχαρη μπορεί να κρύβεται και σε τρόφιμα που δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία των «γλυκών». Για παράδειγμα, βρίσκεται στο ψωμί, στο dressing μιας σαλάτας, στο γιαούρτι με γεύση αλλά και σε μια κόκκινη σάλτσα για τα μακαρόνια.

Θα τη βρεις στην κέτσαπ που βάζεις στις πατάτες σου, στα κατεψυγμένα φρούτα και φυσικά στα αναψυκτικά. Καλό είναι κάθε φορά να τσεκάρεις τα συστατικά ενός προϊόντος και να αποφασίσεις αν αξίζει να το καταναλώσεις ή όχι!

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/giati-ta-glyka-soy-prokaloyn-dipsa-osa-symvainoyn-sto-soma-soy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ