Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τον οργανισμό σου και πού...

Γιατί η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τον οργανισμό σου και πού θα τη βρεις;

Η βιταμίνη Κ στον οργανισμό είναι απαραίτητη. Οι περισσότεροι άνθρωποι φροντίζουν να παίρνουν τη βιταμίνη C για να προστατέψουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τη βιταμίνη D για να ενισχύσουν τη διάθεσή τους.


Τι κάνει, όμως, η βιταμίνη Κ στον οργανισμό σου; Έχει ένα σωρό οφέλη και είναι απαραίτητη για την υγεία σου. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου που είναι απαραίτητη για την κατασκευή ισχυρών οστών και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Πολύ περισσότερο, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία θρόμβων αίματος που εμποδίζουν την υπερβολική αιμορραγία από κάποιο κόψιμο ή τραυματισμό.

Η βιταμίνη Κ αναστέλλει επίσης, το ασβέστιο εμποδίζει την «αγγειακή ασβεστοποίηση», η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Υπάρχουν δύο μορφές βιταμίνης Κ: Κ1 και Κ2. Η βιταμίνη K1 βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά. Η βιταμίνη Κ2 σχηματίζεται από βακτήρια στο ανθρώπινο έντερο και βρίσκεται επίσης, σε ζυμωμένα τρόφιμα.

Ποια τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη Κ;

Λάχανο

Μπορεί εσύ να μην το έχεις σε… υπόληψη, αλλά το λάχανο έχει πολλά διατροφικά οφέλη και μοναδικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα! Μια σαλάτα με λάχανο και καρότο είναι ό,τι πρέπει!

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι ένα νόστιμο και ελαφρύ λαχανικό που μπορείς να το προσθέσεις σε πολλά πιάτα. Περιέχει ένα πρεβιοτικό που ονομάζεται φρουκτο-ολιγοσακχαρίτης που δρα ως «τροφή» για επιλεγμένους τύπους βακτηριδίων που προάγουν την υγεία στο παχύ έντερο. Και φυσικά, περιέχει βιταμίνη Κ.

Μαϊντανός

Ακόμη μια απόδειξη ότι ο μαϊντανός είναι κάτι περισσότερ από απλή γαρνιτούρα.

Τα αντιοξειδωτικά στον μαϊντανό απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρά μας, και κρατά το δέρμα λαμπερό και νεανικό. Παράλληλα, καθαρίζει το αίμα και βοηθά στον καθαρισμό τοξινών απ’ το συκώτι.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι γεμάτο με βιταμίνη Κ που όπως είπαμε είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Μόλις μια κούπα μπρόκολο κι έχεις λάβει τη διπλάσια ποσότητα βιταμίνης Κ που έχεις ανάγκη.

Παράλληλα, βοηθά στη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής.

Kale

Είτε το βάλεις στην πίτσα, είτε στη σαλάτα, το kale περιέχει βιταμίνη Κ και όχι μόνο. Τα φύλλα του είναι γεμάτα με τόσες πολλές σημαντικές θρεπτικές ουσίες που ωφελούν την υγεία των οστών, του δέρματος και των ματιών. Λίγο από όλα δηλαδή!

Σπανάκι

Τελευταίο στη λίστα αλλά εξίσου σημαντικό. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ ενώ περιέχει κι άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και η βήτα-καροτίνη. Βοηθά τη γονιμότητα, ενώ το βήτα-καροτένιο υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει το DNA από βλάβες από ελεύθερες ρίζες.

Κάνει καλό σε όλο σου το σώμα και το έχεις ανάγκη!

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/giati-i-vitamini-k-einai-aparaititi-gia-ton-organismo-soy-kai-poy-tha-ti-vreis/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ