Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί δεν πρέπει να τρως όρθιος; Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

Γιατί δεν πρέπει να τρως όρθιος; Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

Το να τρως όρθιος είναι μια κακή συνήθεια γιατί έχει πολλά αρνητικά για την υγεία και θα πρέπει να τη σταματήσεις. Πώς ακριβώς σε επηρεάζει;


Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αποκτήσει τη συνήθεια να τρώνε όρθιοι είτε για να εξοικονομήσουν χρόνο, αφού δεν στρώνουν τραπέζι και τρώνε γρήγορα και βιαστικά ή  έχουν μια καθιστική δουλειά και σηκώνονται για να φάνε.

Ωστόσο, το να τρως όρθιος δεν είναι σε καμία περίπτωση μια καλή συνήθεια καθώς μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και ενοχλήσεις αλλά και υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Γιατί δεν πρέπει να τρως όρθιος;

Προβλήματα στην πέψη

Η στάση του σώματος όταν τρως επηρεάζει την πέψη σου σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το φαγητό ενώ στέκεται όρθιος αδειάζει το στομάχι πιο γρήγορα και το φαγητό μετακινείται στο έντερο, πριν να σπάσει σε πολύ λεπτά σωματίδια. Αυτό αυξάνει την πίεση στο έντερο και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πέψης.

Υπερβολική κατανάλωση φαγητού

Όταν τρως όρθιος, ουσιαστικά το φαγητό δεν γεμίζει στο στομάχι κι έτσι,δεν μπορείς να καταλάβεις αν είσαι γεμάτος ή όχι και δεν μπορείς να βάλεις ένα stop.

Συνεχίζεις να τρως και καταναλώνεις περισσότερη ποσότητα φαγητού από ότι θα κατανάλωνες αν καθόσουν. Είναι σημαντικό, όπως γνωρίζεις ήδη, να τρως συνειδητά, αργά και να μην τελειώνεις το φαγητό σου μέσα σε 10 λεπτά.

Διαφορετικά τρως περισσότερο και παίρνεις περισσότερες θερμίδες που δεν έχεις ανάγκη.

Πεινάς!

Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβεις αν είσαι πεινασμένος ή γεμάτος είναι με το να νιώσεις πόσο φαγητό έχεις στο στομάχι σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να τρως όρθιος οδηγεί στην πέψη των τροφών με 30% ταχύτερο ρυθμό και αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο πεινασμένος μετά από μερικές ώρες.

Πολύ περισσότερο, οι ερευνητές έχουν συνδέσει την ταχύτερη εκκένωση του στομάχου με αυξημένα συναισθήματα πείνας μετά από ένα γεύμα. Έτσι, όσοι σηκώνονται και περπατούν ενώ τρώνε μπορεί να νιώθουν πεινασμένοι μετά από ένα γεύμα από όσους απλώς στέκονται ή κάθονται.

Ένα ανυπόφορο φούσκωμα

Η ταχύτερη πέψη μπορεί να είναι επικίνδυνη, διότι δίνει λιγότερο χρόνο για να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία οδηγούν σε αέρια και φούσκωμα.

Έχει αποδειχθεί μάλιστα, ότι όταν οι υδατάνθρακες δεν πέπτονται σωστά, είναι πιθανό να ζυμωθούν στο έντερο, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα.

Bonus: Το θετικό του να…κάθεσαι και να τρως

Επιστημονικά λέγεται “mindful eating”. Έχει αποδειχθεί πως όσοι τρώνε και κάθονται έχουν πολύ καλύτερη πέψη.

Τρώνε αργά και συνειδητά και αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Και το μήνυμα πηγαίνει κατευθείαν στον εγκέφαλο και σε κρατά ικανοποιημένο και γεμάτο για περισσότερο χρόνο.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/giati-den-prepei-na-tros-orthios/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ