Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί δεν κοιμάται το παιδί σου το βράδυ;

Γιατί δεν κοιμάται το παιδί σου το βράδυ;

Φυσικά και τα παιδιά σου χρειάζονται αρκετές ώρες ξεκούρασης, ειδικά αν κάνουν και δραστηριότητες καθημερινά. Όμως, μήπως δεν κοιμάται το παιδί σου το βράδυ; 


Αν το παιδί σου δεν κοιμάται τα βράδια ή δυσκολεύεται πολύ να το πάρει ο ύπνος, έχεις σκεφτεί μήπως αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας; Φυσικά αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, λογικά θα εξηγείται με μία τουλάχιστον από τις παρακάτω αιτίες.

Γιατί δεν κοιμάται το παιδί σου;

Ηλεκτρονικές συσκευές

Αν υπάρχουν ανοιχτές ηλεκτρικές συσκευές μες το δωμάτιό του είναι λογικό να μην κοιμάται. Ιδανικά, όμως, θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συσκευή, όπως τηλεόραση, κινητό και tablet τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

Υπερβολική κούραση

Όταν το παιδί εξαντλείται μες τη μέρα και χρειάζεται παραπάνω ώρες ύπνου μερικές φορές δυσκολεύεται να κοιμηθεί το βράδυ λόγω υπερέντασης ή επειδή δεν έχει μια συγκεκριμένη ρουτίνα μες τη μέρα. Είναι καλό να κάνει το βράδυ ένα ζεστό μπάνιο και να τελειώνει νωρίς το βράδυ τις υποχρεώσεις και τις δραστηριότητές του.

Δεν έχει πρόγραμμα στον ύπνο

Τα παιδιά είναι καλό να έχει μια συγκεκριμένη ώρα που θα πηγαίνουν για ύπνο. Εντάξει σε μερικές περιπτώσεις μπορείς να το αφήσεις να κοιμάται λίγο αργότερα, όμως πρέπει βασικά να έχει το δικό του πρόγραμμα στον ύπνο, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να μην διαταράσσεται ο ύπνος του.

Άγχος

Φυσικά και το στρες μπορεί να ταράξει τον ύπνο του παιδιού. Βοήθησε το παιδί σου να ξεαγχωθεί, όχι μόνο το βράδυ, αλλά και κατά τη διάρκεια όλης της μέρας. Κάντε μαζί τεχνικές αναπνοής για την καταπολέμηση του άγχους και αν δεις ότι με τους δικούς σου τρόπους δεν τα καταφέρνεις, συμβουλέψου έναν ειδικό.

Κακή μετάβαση

Αυτό συμβαίνει και στους ενήλικες φυσικά, όχι μόνο στα παιδιά. Αν έχει, λοιπόν, αθληθεί για παράδειγμα και μετά από μισή ώρα του λες να πάει για ύπνο λογικό είναι να μην μπορεί να κοιμηθεί. Λίγη ώρα πριν τον ύπνο είναι καλό να μην κάνει κάποια σωματική άσκηση που θα το γεμίσει ενέργεια, αλλά αντιθέτως να κάνει πράγματα που θα το χαλαρώσουν. Μπορεί να κάνει ένα ζεστό μπάνιο, να πιει ένα ποτήρι γάλα και να διαβάσει ένα βιβλίο ή ένα παραμύθι.

Φυσικά οι λόγοι μπορεί να είναι κι άλλοι και να ποικίλουν, ανάλογα την περίπτωση του παιδιού. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα δημιουργούν υπερκινητικότητα στο παιδί, ενώ δεν είναι απίθανο το παιδί σου να μην θέλει να κοιμηθεί γιατί βλέπει συχνά άσχημα όνειρα, εφιάλτες, ή γιατί ίσως είναι εξαρτημένο από ‘σένα. Σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε να το ηρεμείς κάθε φορά πριν πάει για ύπνο κι αν το πρόβλημα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα συμβουλέψου τον παιδίατρο.

Πηγή: https://ipop.gr/family/giati-den-koimatai-to-paidi-soy-to-vrady/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ