Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί η βιομηχανία της μόδας συνεχίζει να αποκλείει τα μεγάλα στήθη;

Γιατί η βιομηχανία της μόδας συνεχίζει να αποκλείει τα μεγάλα στήθη;

Όταν μια καινούργια τάση στα ρούχα κυκλοφορήσει στα μαγαζιά, η πρώτη σκέψη των γυναικών δεν θα έπρεπε να είναι «Πώς στο καλό θα χωρέσουν τα στήθη μου μέσα σ’αυτό;». Συμβαδίζοντας με το πνεύμα των καιρών και το αγκάλιασμα του body-positivity, η βιομηχανία της μόδας έχει αρχίσει να εντάσσει στους κύκλους της όλο και περισσότερα plus size μοντέλα, αντιλαμβανόμενη πως η μόδα ανήκει σε όλους. Έτσι, είναι κάπως αντιφατικό το γεγονός ότι ρούχα για μεγάλα στήθη είναι συχνά δυσεύρετα.


Ενώ τα μοντέλα αντιπροσωπεύουν στην πλειοψηφία τους γυναίκες με μικρά στήθη, εκεί έξω υπάρχουν κι άλλα μεγέθη. Δεν είναι, επομένως, περίεργο που άτομα με πλούσιο ντεκολτέ αισθάνονται συχνά αποκομμένα από την μόδα. Αν και ορισμένες εταιρίες επικεντρώνονται στα μεγάλα μεγέθη, τα περισσότερα ρούχα έχουν σχεδιαστεί να ταιριάζουν σε ένα τυποποιημένο μέγεθος Β.

 

Επομένως, οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να χωρέσουν άνετα στα ρούχα που προσφέρονται από την fast-fashion βιομηχανία. Αλλά το βασικό ερώτημα είναι «γιατί οι υπεύθυνοι της μόδας συνεχίζουν να αγνοούν το μπούστο τους;».

Γυναίκες με μεγάλα στήθη εξομολογούνται

Γυναίκες με μεγαλύτερα στήθη παραπονιούνται συνέχεια ότι δεν μπορούν βρουν στυλάτα outfits που να ταιριάζουν στο σωματότυπό τους. Η έλλειψη επιλογών είναι πιθανόν να πληγώσει την αυτοπεποίθησή τους. Μερικές από αυτές έχουν εξομολογηθεί ότι σκέφτονται σοβαρά να προχωρήσουν σε επέμβαση για την μείωση του στήθους τους.

Άραγε πόσο περίεργη είναι η σημερινή κοινωνία; Η βιομηχανία της μόδας ωθεί τις γυναίκες να αλλάξουν ένα μέρος του σώματος τους, όχι επειδή δεν τους αρέσει ή δεν νιώθουν άνετα με αυτό, αλλά επειδή στερούνται επιλογών.

«Τα μεγάλα στήθη είναι χάλια», επισήμανε μια 22χρονη φοιτήτρια. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρω ρούχα που να λειτουργούν τόσο για το πάνω όσο και για το κάτω μέρος του σώματός μου. Δεν θα θεωρούσα τον ευατό μου plus-size αλλά όταν το μέγεθος του σουτιέν σου είναι C, καλή τύχη να ξεφύγεις από αυτή την ταμπέλα».

Περισσότερο από την απογοήτευση, η έλλειψη κομψών επιλογών για μεγάλα στήθη μπορεί να στιγματίσει αυτή την ομάδα γυναικών και να τις κάνει να αισθάνονται ότι υποεκπροσωπούνται.

Γιατί τα ρούχα για μεγάλα στήθη βρίσκονται στο περιθώριο;

ρούχα για μεγάλα μεγέθη

unsplash

 

Αν και για την βιομηχανία της μόδας το ζήτημα των μεγεθών αποτελεί στην πραγματικότητα μια προταιρεότητα, ο καπιταλισμός έχει συμβάλει σίγουρα στην παραμέληση του. Τα στάνταρ μεγέθη στα ρούχα (Small, Medium, Large, XL…), υποθέτουν ότι όλες οι γυναίκες ενός μεγέθους θα έχουν και το ίδιο στήθος. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν.

«Περισσότερες καμπύλες, συνεπάγονται περισσότερης δουλείας. Άρα είναι πιο περίπλοκη διαδικασία. Είναι επίσης και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι σχεδιαστές σχεδιάζουν μόνο για μικρά μεγέθη και ένας από τους λόγους για τους οποίους το μέγεθος δείγματος είναι 00. Είναι πολύ πιο εύκολο.», λέει η Clémentine Desseaux, ένα από τα καλύτερα plus size μοντέλα σύμφωνα με την Vogue.

Όλα επομένως αφορούν το κέρδος. Είναι πολύ κοστοβόρα διαδικασία το να δημιουργήσεις μεγέθη για όλα τα σωματότυπα. Σε αυτό που καταλήγουν οι περισσότεροι σχεδιαστές είναι να χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα και να κάνουν τις ανάλογες προσαρμογές στα μεγέθη σύμφωνα με τα ποσοστά.

Τα σώματα όλων μας λοιπόν μπαίνουν σε καλούπια, και επιλέγονται για γενική χρήση αυτά που θα ταίριαζαν καλύτερα στην πλειοψηφία.

Τι μπορεί να αλλάξει στην βιομηχανία της μόδας;

Η βιομηχανία της μόδας έχει κάνει μεγάλα βήματα, καθώς πλέον γυναίκες κάθε ηλικίας και κάθε μεγέθους συμπεριλαμβάνονται στα fashion events και στις επιδείξεις μόδας. Προσωπικά πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε μεγάλες αλλάγες στον τρόπο που επιλέγονται οι ετικέτες των μεγεθών.

Νομίζω ότι η ευελιξία μεγέθους και η κατασκευή ρούχων που προσαρμόζονται σε ένα σώμα που αλλάζει συνεχώς και όχι το αντίθετο είναι αυτό που λείπει από αυτόν τον κλάδο. Καμία μάρκα δεν το κάνει αυτό.

Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε μια εποχή που τα στερεότυπα έχουν αρχίσει να χάνουν την δυναμική τους. Το body shaming δεν είναι πλέον αποδεκτό και η βιομηχανία της μόδας έχει επαναπροσδιορίσει τα στάνταρ της. Η μόδα κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει από πάντα και είμαι σίγουρη ότι τα μεγάλα στήθη σύντομα θα δικαιωθούν.

 

Tags : Fashion

Βασιλική Μπαγιώργα 8 October 2022

Πηγή: https://ipop.gr/fashion/giati-i-viomichania-tis-modas-synechize/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ