Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΓιατί ο έρπητας ζωστήρας οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο

Γιατί ο έρπητας ζωστήρας οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα, τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους θα έχει έρπητα ζωστήρα στη διάρκεια της ζωής του. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα είναι ήπιες και υποχωρούν από μόνες τους, ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές όπως το εγκεφαλικό.


Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που συμβαίνει όταν η παροχή αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται ή διακόπτεται, στερώντας τον εγκέφαλο από οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Όταν συμβεί αυτό, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν, οδηγώντας σε σοβαρά νευρολογικά ελλείμματα και αναπηρία. Ένα εγκεφαλικό μπορεί να προκληθεί είτε από φραγμένη αρτηρία (ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) είτε από έκρηξη ή διαρροή αιμοφόρου αγγείου (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Η σχέση μεταξύ του έρπητα ζωστήρα και του εγκεφαλικού δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά φαίνεται ότι ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε ορισμένα άτομα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στένωση των αγγείων και σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Επιπλέον, ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της επένδυσης του εγκεφάλου (μηνιγγίτιδα), η οποία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τέλος, ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από εγκεφαλικό.

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Όποιος εμφανίζει συμπτώματα έρπητα ζωστήρα θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ