Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΈρευνα: Το άρωμα της λεβάντας μειώνει το άγχος

Έρευνα: Το άρωμα της λεβάντας μειώνει το άγχος

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα του φυτού λεβάντας. Το άρωμα αυτής της αρωματικής άνθισης είναι ικανό να μειώσει το στρες. Σε μια μελέτη που διεξήχθη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν εκτέθηκαν σε άρωμα λεβάντας για διάστημα 15 λεπτών, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν χαμηλότερα επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης.


Αυτή η μελέτη εφαρμόστηκε σε μια σειρά συμμετεχόντων, από φοιτητές μέχρι ενήλικες ηλικίας έως 75 ετών. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καθίσουν σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με δωμάτιο με ένα αμυδρό άρωμα λεβάντας στον αέρα. Στη συνέχεια τους δόθηκε η οδηγία να χαλαρώσουν και να καθίσουν για δεκαπέντε λεπτά. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, τα ερωτηματολόγια και τα τεστ αποκάλυψαν σημαντική μείωση του στρες και του άγχους στους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Εκτός από τη μείωση των επιπέδων στρες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιωμένη συνολική διάθεση. Ήταν πιο χαλαροί και ήταν πιο εύκολο να διατηρήσουν την εστίαση. Επιπλέον, ανέφεραν βελτιωμένη απόδοση σε εργασίες επίλυσης προβλημάτων, υποδεικνύοντας ότι τα αρώματα λεβάντας μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της γνωστικής απόδοσης.

Αυτά τα ευρήματα μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικά για μια μεγάλη ποικιλία ατόμων, από εκείνους που υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη μέχρι εκείνους που εργάζονται σε περιβάλλοντα με υψηλό στρες. Το άρωμα της λεβάντας μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης, αντικαθιστώντας το άγχος με μια αίσθηση θετικότητας.

Συνολικά, αυτή η έρευνα δείχνει ότι το άρωμα της λεβάντας μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση των επιπέδων του στρες και την προώθηση μιας θετικής προοπτικής. Αυτή η έρευνα είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόησή μας για το πώς οι φυσικές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες και του άγχους και να προσφέρουν μια αίσθηση ευεξίας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ