Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα5 μυστικά για τη φύτευση και την καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρες και...

5 μυστικά για τη φύτευση και την καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρες και στον κήπο σας

Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα πιο χρήσιμα αρωματικά φυτά που φυτεύουμε στον κήπο και είναι μια εξαιρετική φυτική επιλογή για τη δημιουργία βραχόκηπου. Δενδρολίβανο μπορούμε να καλλιεργήσουμε ακόμη και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, καθώς προσαρμόζεται εύκολα και δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις περιποίησης. Θα σας παρουσιάσω 5 μυστικά για τη φύτευση και την καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρες και στον κήπο σας!


Πολυετής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο μεγαλώνει από ένα έως δύο μέτρα ύψος και εμφανίζει υπέροχα αρωματικά άνθη με γαλάζιο χρώμα την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες δεντρολίβανου, άγριες και καλλιεργούμενες για να φυτευτούν, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το έρπον δεντρολίβανο που φυτρώνει σε επικλινή κλαδιά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρεμαστά καλάθια ή να καλύψει κάθετα έναν πέτρινο ή ξύλινο φράχτη.

Εκτός από την ομορφιά που δίνει στον κήπο μας, το δεντρολίβανο έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική και στη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων, χάρη στις μοναδικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου του.

Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηρό θερμικό περιβάλλον. Αν φυτευτεί σε σκιερό περιβάλλον, το δεντρολίβανο παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη και λιγότερη ανθοφορία. Είναι ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές βροχοπτώσεις. Άλλωστε το δεντρολίβανο μπορούμε να το βρούμε αυτοφυές σε μέρη με υψόμετρο 600 μέτρων. Μπορεί να προσαρμοστεί στους περισσότερους τύπους εδάφους ακόμη και σε ξηρά άγονα εδάφη και ευδοκιμεί καλύτερα σε ελαφριά εδάφη με καλή στράγγιση και ουδέτερο pH.

Το δεντρολίβανο έχει χαμηλές απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση. Αρχικά, τον πρώτο χρόνο της ζωής, μετά τη μεταφύτευση, κάνουμε μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα. Στη συνέχεια, λόγω του δυνατού και εκτεταμένου ριζικού συστήματος που αναπτύσσει, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσον αφορά τη λίπανση δενδρολίβανου, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας πλήρους οργανικού λιπάσματος στις αρχές της Άνοιξης ενδείκνυται για να έχουμε πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία.

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και ανεπαρκούς αερισμού, το δεντρολίβανο μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν τη ρίζα, καθώς και το φύλλωμα. Για την προστασία του δεντρολίβανου μπορούμε να ψεκάσουμε με οικολογικό διάλυμα θείου ή αυτοσχέδιο διάλυμα μαγειρικής σόδας που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό. Για προστασία από το έντομο της μελίγκρας και το σκαθάρι του δεντρολίβανου (Chrysolina americana), ψεκάζουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5 ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ένα φυσικό παρασκεύασμα πυρεθρίνης που προμηθεύεται από αγροτικά καταστήματα.

Το δεντρολίβανο κλαδεύεται στα τέλη του Χειμώνα ή στις αρχές του Φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας. Κλαδεύουμε ελαφρά το δεντρολίβανο κάθε χρόνο, αφαιρώντας ξηρούς και αδύναμους βλαστούς, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουμε την ανάπτυξή του κλαδεύοντας την κορυφαία βλάστηση. Τέλος, κάθε 3-4 χρόνια, μπορούμε να κάνουμε αυστηρό κλάδεμα του δεντρολίβανου, κόβοντας τα κλαδιά του από χαμηλό ύψος 10-15 εκ. από το έδαφος για να ανανεώνουμε τους ξυλώδεις βλαστούς του.

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, για να αρωματίσει διάφορα πιάτα και ιδιαίτερα σε συνταγές με ψάρι. Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και στην παρασκευή σαπουνιού. Στην ιατρική, το δεντρολίβανο έχει ευεργετική δράση κατά του βήχα, του άσθματος, των ρευματισμών, της κούρασης και των νευρικών πονοκεφάλων. Το δεντρολίβανο θεωρείται επίσης ένα από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά μαζί με τη λεβάντα και τον βασιλικό. Στην οικολογική γεωργία, το δεντρολίβανο σε συγκαλλιέργεια με λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι μπορεί να αποτρέψει την κάμπια που τα μολύνει.

Πηγή: https://tospitakimou.gr/spiti-kai-kipouriki/5-mystika-kalliergeias-dentrolivano-glastres-kai-khpo/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ