Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι μικρές αλλαγές στις ελιές που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες

Οι μικρές αλλαγές στις ελιές που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες

Κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος έχει 30 με 40 ελιές στο σώμα του. Αν και λένε πως τις ελιές… δεν πρέπει να τις μετράμε γιατί πολλαπλασιάζονται. Ποιες είναι οι επικίνδυνες αλλαγές σε μια ελιά, αλλαγές που πρέπει να μας ανησυχήσουν;


Ευτυχώς δεν υπάρχει καμία σύνδεση του αριθμού των ελιών στο σώμα με το μελάνωμα. Ωστόσο, πρέπει να δώσεις προσοχή σε ορισμένα χαρακτηριστικά μιας ελιάς και είναι σημαντικό να τις τσεκάρες συχνά ώστε να εντοπίζεις αν υπάρχει κάτι ύποπτο και να προλαβαίνεις τις συνέπειες.

Γιατί οι επικίνδυνες αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να είναι αρκετές αλλά μπορείς να τις εντοπίσεις όταν θα είναι ακόμη νωρίς.

Οι επικίνδυνες αλλαγές σε μια ελιά που πρέπει να προσέξεις

Ασυμμετρία

Η ασυμμετρία μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την ελιά. Μια φυσιολογική ελιά θα πρέπει να έχει μια συμμετρία με την έννοια ότι και τα δύο μισά της πρέπει να φαίνονται τα ίδια. Θα πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους σε μέγεθος, χρώμα και σχήμα. Σχεδίασε μια νοητή γραμμή και χώρισε την ελιά στη μέση. Έτσι, θα δεις αν ταιριάζουν.

Τα όρια

Οι ελιές έχουν συνήθως ομαλά και καλά οριοθετημένα «σύνορα», ενώ μια κακοήθη ελιά είναι πιθανό να είναι πιο ακανόνιστη και απροσδιόριστη. Οι άκρες δηλαδή, να θολώνουν ή να διαλύονται ή να εξαφανίζονται σταδιακά στο δέρμα.

Το χρώμα

Το να έχεις μια ελιά σε διάφορες αποχρώσεις θα πρέπει να σε ανησυχήσει και πρέπει να δώσεις προσοχή καθώς η ελιά πρέπει να είναι ένα χρώμα.

Αν μια ελιά αποτελείται από διαφορετικές αποχρώσεις καφέ, μαύρου, κόκκινου, λευκού ή μπλε, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να επισκεφτείς έναν δερματολόγο .

Διάμετρος

Είναι εξίσου σημαντικό να δίνεις σημασία στο μέγεθος της ελιάς. Αν είναι μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά τότε ίσως είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Ένα μελάνωμα μπορεί να είναι και μικρότερο σε πρώιμο στάδιο. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να δώσεις προσοχή και στα άλλα σημάδια και να μην βγάλεις από μόνος σου συμπεράσματα, βασιζόμενος σε ένα μόνο χαρακτηριστικό.

Εξάπλωση

Πρέπει να παρακολουθείς τις ελιές με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες διαφορές ως προς το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα. Η υφή μπορεί να αλλάξει όταν μια ελιά μετατραπεί σε μελάνωμα. Αν παρατηρήσεις συμπτώματα όπως πόνο,οίδημα, φαγούρα σε καμία περίπτωση μην αναβάλλεις την επίσκεψη στον γιατρό.

Μερικές καλές συνήθειες…

Καθώς το 50% με το 70% του καρκίνου του δέρματος προκαλείται από την υπερέκθεση στις ακτίνες UVA και UVB, είναι απαραίτητο να ακολουθείς μερικούς απλούς κανόνες εκτός φυσικά από το αντηλιακό:

  • Απόφυγε την έκθεση στον ήλιο από τις 12:00 μέχρι τις 16:00
  • Επίλεξε τη σκιά στην παραλία και όχι τον ήλιο
  • Ανανέωσε το αντηλιακό σου κάθε δύο ώρες
  • Μείωσε την έκθεση των παιδιών στον ήλιο όσο πιο πολύ μπορείς καθώς το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο από αυτό των ενηλίκων.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/oi-mikres-allages-stis-elies-poy-mporei-na-apovoyn-epikindynes/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ