Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα αυγά πόσες μέρες διατηρούνται εκτός ψυγείου; Τι να προσέχουμε στην αποθήκευση...

Τα αυγά πόσες μέρες διατηρούνται εκτός ψυγείου; Τι να προσέχουμε στην αποθήκευση και κατανάλωσή τους;

image

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Βαμμένα αυγά: Η σαλμονέλα αποτελεί κοινή μορφή για την τροφική δηλητηρίαση. Τα μολυσμένα αυγά αποτελούν, τα κύρια αίτια της.

 

Κατά τη διάρκεια του Πάσχα, πρέπει να γίνει κατάλληλη προετοιμασία για τα αυγά, καθώς και κατάλληλη συντήρηση για τα αυγά. Τα παραδοσιακά αυγά, που βάφονται το Πάσχα χρησιμοποιούνται και για διακοσμητικούς λόγους. Δηλαδή, μένουν εκτός ψυγείου.

 

 Ποια είναι η ζώνη κινδύνου
Αφήνοντας τα βραστά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επιτρέπει σε επικίνδυνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.
Τα τροφιμογενή παθογόνα αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου. Αυτή θεωρείται η “ζώνη κινδύνου”. Η μέση θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς Κελσίου. Τα ψυγεία αποθηκεύουν τις τροφές κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι κάτι που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων.

 Χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει πάντα να απορρίπτεται οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα βραστά αυγά. Αυτό, διότι έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Η κατευθυντήρια γραμμή για αυτές τις δύο ώρες ισχύει για τα αυγά που μόλις τα έχετε βράσει, καθώς και για εκείνα που τα έχετε στην συντήρηση του ψυγείου και τα βγάζετε πάλι έξω.
Κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, ή οποιαδήποτε στιγμή η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να πετάτε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα.

 Βραστά αυγά και ωμά αυγά

Δεδομένου ότι τα βραστά αυγά είναι μαγειρεμένα, μπορεί να πιστεύετε ότι είναι ασφαλέστερα από τα ωμά. Σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, τα βραστά αυγά είναι στην πραγματικότητα πιο επιρρεπή σε βακτηριακή μόλυνση, λόγω των ζημιών κατά τη διαδικασία μαγειρέματος στο κέλυφός τους. Μόλις τα βράσετε και κρυώσουν λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, είναι σώφρον να τα βάλετε στο ψυγείο και να τα καταναλώσετε μέσα σε μία εβδομάδα.

Πώς να είναι ασφαλή, τα αυγά

Ένα χαλασμένο αυγό δεν έχει πάντα αποκρουστική μυρωδιά, γι’ αυτό και πρέπει να μην το ριψοκινδυνεύετε αν δεν σας μυρίζει άσχημα. Πριν βράσετε τα αυγά, πετάξτε όποιο έχει ρωγμές και ατέλειες στο κέλυφος.
Βράστε τα καλά μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι σφιχτά. Όταν τα σερβίρετε στο τραπέζι, ή όταν τα βγάζετε έξω ως διακοσμητικά, θυμηθείτε να τα μαζέψετε πάλι μόλις συμπληρώσουν δύο ώρες εκτός ψυγείου. Εάν τα αφήσετε έξω περισσότερο από όσο πρέπει, διακινδυνεύετε να πάθετε δηλητηρίαση.

 

Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2020/04/ta-auga-poses-meres-diatiroyntai-ektos-psygeioy-ti-na-prosexoyme-sthn-apothikeysi-kai-katanalosi-tous.html?fbclid=IwAR3NqAiC9AFJpTp0weM3l2VN8kbxTivxeDUSqJE-VZAc0x8ON5VePPjgNxo#ixzz7R1gObKGs

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ