Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑναδημοσιεύσειςΠοια η θέση του Ν. Ανδρουλάκη για τα Ελληνοτουρκικά;

Ποια η θέση του Ν. Ανδρουλάκη για τα Ελληνοτουρκικά;

Τη θέση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κατάκτησε ο Ν. Ανδρουλάκης, υπερνικώντας τον Γ. Παπανδρέου στις πρόσφατες εκλογές με ποσοστό 68% έναντι 32%. Ποιες, όμως, είναι οι θέσεις του νέου προέδρου για τα ελληνοτουρκικά;


Επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας τον περασμένο Μάϊο στο Delphi Economic Forum είχε υποστηρίξει ενεργά την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Παρά το γεγονός, όμως, ότι το καλοκαίρι του 2020 η τροπολογία κατατέθηκε στην Ολομέλεια και εγκρίθηκε, με τη στήριξη της Σοσιαλιστικής Ομάδας, δεν άλλαξε ουσιαστικά τίποτα καθώς η Ε.Ε. δεν έλαβε πραγματικές αποφάσεις για κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης είχε υποστηρίξει την πρόταση να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να διερευνηθεί ένα νέο μοντέλο σχέσης με την Τουρκία. Στην ομιλία του είχε αναφέρει:

«Ακόμα  και χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ολλανδία που έχουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα και έχουν έναν ρόλο Πόντιου Πιλάτου στο Συμβούλιο, εμποδίζοντας τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων, θα αναγκαστούν να αλλάξουν στάση όταν πάμε σε μια συζήτηση για αυτή τη νέα ειδική σχέση». 

«Σήμερα, επειδή η ενταξιακή πορεία είναι μια χίμαιρα, το καρότο θα είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωση που την θέλει η Τουρκία λόγω των οικονομικών συνθηκών, καθώς είμαστε ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος αλλά και γιατί θέλει και ο Ερντογάν να πουλάει μια σχέση με την Ευρώπη στους Τούρκους πολίτες. Το μαστίγιο θα είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου από την Τουρκία στο εσωτερικό και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών στο εξωτερικό, όλα με αυτοματοποιημένες κυρώσεις. Στόχος είναι η Ένωση να έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να ασκεί πιέσεις στην Τουρκία όταν απαιτείται.

Πηγή: Gobeawesome

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ