Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυτοί οι άνδρες κάτω των 40 πρέπει να ανησυχούν πολύ για την...

Αυτοί οι άνδρες κάτω των 40 πρέπει να ανησυχούν πολύ για την καρδιά τους

Τους κινδύνους από την κακή φυσική κατάσταση και τα περιττά κιλά για τους νέους άνδρες επισημαίνει νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια αποτελούν μείζονες απειλές


Ανησυχητικά στατιστικά δεδομένα για την υγεία νέων ανδρών αποκαλύπτει μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, σύμφωνα με την οποία τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου σημειώνουν αυξητικές τάσεις στις ηλικίες κάτω των 40 ετών.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Internal Medicine, συσχέτισε το ανησυχητικό και απροσδόκητο φαινόμενο με το αυξημένο βάρος και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα για 1.258.432 άνδρες έπειτα από μια παρακολούθηση άνω των 20 ετών.

Ειδικότερα, τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας αυξήθηκαν κατά 69% μέσα σε 21 χρόνια· από 0,49 περιστατικά ανά 1.000 πληθυσμού για τους άνδρες που είχαν στρατολογηθεί το διάστημα 1971-5, σε 0,83/1.000 για τους στρατολογηθέντες το 1991-5.

Αντίστοιχα, ανοδική πορεία κατέγραψαν και τα εγκεφαλικά επεισόδια, ισχαιμικά και αιμορραγικά, κατά 32% για τα πρώτα (από 0,68 σε 0,9/1000) και 20% για τα δεύτερα (από 0,45 σε 0,54/1000).

«Παράγοντες όπως το υπερβολικό βάρος, η παχυσαρκία και η κακή φυσική κατάσταση εξηγούν εν μέρει καθώς φαίνεται τη σημαντική αύξηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο», σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ David Åberg, επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και ειδικός γιατρός στον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska και ανέφερε ένα παράδοξο εύρημα της μελέτης:

Παρά την αυξανόμενη παχυσαρκία, τα εμφράγματα και η θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις σημείωσαν πτωτικές τάσεις στους νεαρούς άνδρες στο διάστημα της παρακολούθησης. Συγκεκριμένα, η μείωση έφτασε το 43% για τα εμφράγματα (από 1,4 σε 0,8 ανά 1.000 άνδρες) και το 50% για τους καρδιαγγειακούς θανάτους (από 1,5 σε 0,74/1.000).

Μια πιθανή εξήγηση των ερευνητών για τις παραπάνω αντίρροπες τάσεις είναι η εμπλοκή άλλον παραγόντων, όπως η καταμέτρηση του βάρους μετά τη στρατολόγηση είτε η χρήση φαρμάκων και το άγχος. Ιδίως για την περίπτωση των εμφραγμάτων, η ξαφνική πτώση στα ποσοστά καπνιστών εξηγεί τη μείωση του καρδιακού συμβάντος. Εντούτοις, όπως επεσήμαναν, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν αδιαμφισβήτητους παράγοντες κινδύνου, με την αύξηση της σωματική δραστηριότητας να αποτελεί κίνηση-κλειδί για την προστασία της υγείας.

«Παρατηρούμε ότι τα εμφράγματα θα ήταν ακόμη λιγότερα χωρίς την αύξηση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι το αυξημένο βάρος και, σε κάποιο βαθμό, η κακή φυσική κατάσταση έως την ηλικία των 18 πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε μικρότερη ηλικία. Είναι σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητα και να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες από την εφηβική ηλικία, όπως και να αποφεύγουν την καθιστική ζωή», κατέληξε ο Δρ Åberg.

Το πληθυσμιακό δείγμα της έρευνα αντλήθηκε από τα στρατολογικά στοιχεία της Σουηδίας για την περίοδο 1971 έως 1995 (μέση ηλικία τα 18.3 έτη), ενώ δεδομένα για το βάρος, το ύψος και τη φυσικής κατάστασή τους εξασφαλίστηκαν από τα Μητρώα Ασθενών και Αιτιών Θανάτου του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας για την περίοδο 1991-2016.

Το ποσοστό των συμμετεχόντων που ήταν υπέρβαροι κατά την εγγραφή τους (Δείκτης Μάζας Σώματος: 25–30) αυξήθηκε από 6,6 σε 11,2% για το διάστημα 1971 και 1995, ενώ το ποσοστό παχύσαρκων (ΔΜΣ άνω των 30) από 1,0 στο 2,6%. Το επίπεδο φυσικής κατάστασης κατέγραψε ελαφριά μείωση για στο ίδιο χρονικό διάστημα.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

Πηγή: https://www.newsitamea.gr/2021/04/12/aytoi-oi-andres-kato-ton-40-prepei-na-anisychoyn-poly-tin-kardia-toys/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ