Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυτές οι τροφές μπορεί να είναι υγιεινές αλλά κάνουν κακό στα δόντια...

Αυτές οι τροφές μπορεί να είναι υγιεινές αλλά κάνουν κακό στα δόντια σου

Μπορεί να τρως υγιεινά αλλά θα εκπλαγείς εάν μάθεις ότι κάποιες από τις τροφές που κάνουν καλό στον οργανισμό σου δεν κάνουν και στα δόντια σου. Πράγματι, δεν είναι μόνο η ζάχαρη και τα γλυκά που μπορεί να τα βλάψουν αλλά και κάποια άλλα τρόφιμα τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούσες αθώα. Αυτές είναι οι υγιεινές τροφές που κάνουν κακό στα δόντια σου και καλό θα ήταν να αρχίσεις να τις περιορίζεις εάν βλέπεις σημάδια αποχρωματισμού ή τερηδόνας.


 

Οι υγιεινές τροφές που κάνουν κακό στα δόντια μας

Μαύρο τσάι

 

Μια μελέτη στο The European Journal of Dentistry εξέτασε τις διαφορές στις χρωστικές μεταξύ κόκκινου κρασιού, κόλα, τσαγιού και καφέ. Παραδόξως, η μελέτη δεν βρήκε σημαντική διαφορά στα δόντια που εκτέθηκαν στον καφέ αλλά διαπίστωσε ότι το τσάι είναι ο κύριος υπαίτιος του αποχρωματισμού.

φακελάκια τσαγιού χρήσεις

Unsplash/Nathan Dumlao

Εσπεριδοειδή

Η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία της διάβρωσης των δοντιών είναι το οξύ και τα εσπεριδοειδή είναι ο κύριος ένοχος καθώς είναι χαμηλά στην κλίμακα pH. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό General Dentistry εξέτασε την επίδραση του χυμού εσπεριδοειδών στη στοματική υγεία για 20 εβδομάδες. Ο χυμός λεμονιού έδειξε τις πιο σοβαρές βλάβες στο μετωπιαίο σμάλτο ενώ ακολουθούσε ο χυμός γκρέιπφρουτ και ο χυμός πορτοκαλιού.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια διπλή οδοντιατρική καταστροφή, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και στην κολλώδη τους μορφή. Το τσιμπολόγημα αποξηραμένων φρούτων είναι πιο επιζήμιο από το να τα ενσωματώνεις σε ένα γεύμα. Όταν τρως ένα γεύμα, η παραγωγή σάλιου αυξάνεται. Αυτό βοηθά στον καθαρισμό των δοντιών σου από τα σωματίδια τροφής και προστατεύει από το οξύ.

Ενεργειακά ποτά

Μετά από μια προπόνηση, θέλεις συνήθως να αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες και το νερό που έχασες και απλά να ανεφοδιάσεις το σώμα σου και έτσι επιλέγεις τα ενεργειακά ποτά. Αλλά το να πίνεις αυτού του είδους ποτά δεν είναι και τόσο καλό για τα δόντια σου, ειδικά αν το κάνεις και όταν δεν γυμνάζεσαι. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύτητα και μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα οξύτητας των αθλητικών ποτών μπορεί να οδηγήσουν σε οδοντική διάβρωση και απώλεια της σκληρότητας των δοντιών.

αθλητικά ποτά

 

Tags : Feature

Μαργαρίτα Νικολάου 20 March 2022

Πηγή: https://ipop.gr/health/aytes-oi-trofes-mporei-na-einai-ygiein/?fbclid=IwAR2MieBHdEbz3JDw_mmEPI8G_itlMfrxu8buw-dA2Pr9EbXVJCEr2Dlb4nY

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ