Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυτές είναι οι καλύτερες πηγές κολλαγόνου για το σώμα σου

Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές κολλαγόνου για το σώμα σου

Υπάρχουν περισσότεροι από 12 τύποι κολλαγόνου, όλοι παρόντες ως δομικά στοιχεία πολλών τμημάτων στο σώμα. Αλλά ποιες είναι οι καλύτερες πηγές κολλαγόνου για το σώμα;


Αν θέλεις, λοιπόν, για να τους συμπληρώσεις, κάθε ένας τύπος κολλαγόνου μπορεί να βρεθεί σε διαφορετικές πηγές θρεπτικών ουσιών κι ευτυχώς οι πηγές είναι αρκετές.

Πρώτα, όμως, πρέπει να λύσουμε ορισμένες βασικές μας απορίες για το κολλαγόνο. Πώς αυτό λειτουργεί σε διάφορα μέρη του σώματος;

Το κολλαγόνο είναι ένα σημαντικό στοιχείο για πολλές δομές του σώματος, με το μεγαλύτερο να είναι το δέρμα, τα οστά, οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης, οι τένοντες, η περιτονία, τα αρτηριακά τοιχώματα και πολλοί συνδετικοί ιστοί.

Σκέψου το σαν ένα είδος σκαλωσιάς που κρατά το σώμα σου όρθιο και ψηλά! Παράλληλα, είναι η άφθονη πρωτεΐνη του σώματος, που αποτελεί περίπου το 30% της συνολικής πρωτεΐνης στο σώμα σου.

πηγές κολλαγόνου

Pixabay

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου και ποια τα οφέλη;

Υπάρχουν περίπου 30 διαφορετικοί τύπο. Είναι όλοι παρόμοιοι όσον αφορά τη χημική δομή, αλλά διαφοροποιούνται ελαφρώς: Μερικοί είναι πιο ελαστικοί από τους άλλους, και κάποιοι είναι πιο δύσκαμπτοι. Και φυσικά αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ένας σύνδεσμος στο σώμα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία από ένα οστό.

Τα πιο συνηθισμένα και δημοφιλή είδη είναι: types I, II, και III. Types V και X που παίζουν επίσης, σημαντικό ρόλο.

Type I: Είναι το κολλαγόνο που βρίσκεται στο δέρμα και τα κόκαλα. Κι, όμως, τα οστά αποτελούνται από κολλαγόνο όπως αποτελούνται από ασβέστιο και άλλα μέταλλα. Χρειάζεσαι ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ για να έχεις ισχυρά οστά, αλλά το κολλαγόνο είναι εξίσου σημαντικό!

Type II: Το κολλαγόνο αυτό βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος του χόνδρου των αρθρώσεων, μαζί με την περιτονία, τους συνδέσμους και τους τένοντες.

Type III: Όπως και ο τύπος Ι βρίσκεται στο δέρμα και τα οστά, καθώς και στο έντερο.

Type V: Αυτός ο τύπος κολλαγόνου εντοπίζεται στον πλακούντα στις έγκυες γυναίκες.

Type X: Ο τύπος X συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στους ιστούς χόνδρου και δίσκους των οστών.

πηγές κολλαγόνου

Ποιες είναι οι διαφορετικές πηγές κολλαγόνου;

Ζωμός από κόκαλα κοτόπουλου: Είναι πολύ υψηλός σε κολλαγόνο τύπου II, ενώ περιέχει γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη και υαλουρονικό οξύ.
Αυτές οι ενώσεις μπορεί να σου ακούγονται κινέζικα, αλλά βοηθούν στην κατασκευή κολλαγόνου, είναι οι κατάλληλες για την υγεία των αρθρώσεων υποστηρίζουν τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος και κάνουν καλό στο έντερο.

Κολλαγόνο από βοδινό: Αυτό περιέχει κολλαγόνου τύπου I και III και είναι καλό για το δέρμα και τα οστά.

Τα αυγά είναι πλούσια σε αμινοξέα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τον σχηματισμό νέου κολλαγόνου, κυρίως τύπου V και Χ.

Θαλασσινό κολλαγόνο: Ουσιαστικά εξάγεται από άγρια ψάρια. Περιέχει κυρίως κολλαγόνο τύπου Ι, αλλά έχει επίσης κάποιο τύπο ΙΙΙ – το οποίο είναι καλό για το δέρμα και τα οστά μας.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/aytes-einai-oi-kalyteres-piges-kollagonoy-gia-to-soma-soy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ