Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυτά είναι τα tips για να σου πετυχαίνει το ρύζι κάθε φορά!

Αυτά είναι τα tips για να σου πετυχαίνει το ρύζι κάθε φορά!

Πώς να πετύχω το ρύζι; Αναρωτιέσαι κάθε φορά που θέλεις να το απολαύσεις αλλά φοβάσαι πως θα βγει πολύ στεγνό, θα μαγειρευτεί πολύ, θα κολλήσει ή δεν θα βράσει αρκετά. Και πόσο νερό πρέπει να βάλω; Και ποια tips πρέπει ν΄ακολουθήσω; Μην αγχώνεσαι γιατί είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

Το να μάθεις να μαγειρεύεις σωστά το ρύζι είναι σαν το ποδήλατο: Μόλις το μάθεις μια φορά, δεν θα κάνεις ξανά λάθος αλλά θα απολαμβάνεις κάθε φορά το γεύμα σου.


Η απάντηση στο πώς να πετύχω το ρύζι μπορεί να φαίνεται πολύ απλή… αλλά δεν είναι. Γιατί σε όλους έχει συμβεί -τουλάχιστον μια φορά- να μαγειρέψουμε το ρύζι λιγάκι περισσότερο, να μην το έχουμε βράσει αρκετά ή να μας έχει κολλήσει στην κατσαρόλα και να το πετάξαμε μαζί με αυτήν. Ας πάρουμε τη διαδικασία απ’την αρχή για να το κάνουμε σωστά αυτά τη φορά!

 

Πώς να πετύχω το ρύζι; Βάλε ποδιά και ξεκινάμε!

Το ξεπλένουμε πριν το μαγειρέψουμε: Ναι ή όχι;

Αρχικά, είναι καλό να ξεπλένεις το ρύζι πριν το μαγειρέψεις για να απαλλαγείς απ’ το περίσσιο άμυλο και στη συνέχεια να προχωρήσεις στο μαγείρεμα. Ξέπλυνε, λοιπόν, το ρύζι με κρύο νερό.

Αυτό αφορά μόνο για το ρύζι μπασμάτι. Αν θέλεις να φτιάξεις ριζότο ή paella, τότε μην το ξεπλύνεις. Σε αυτήν την περίπτωση το άμυλο θα κάνει το τελικό πιάτο πιο κρεμώδες και γι’ αυτό το χρειάζεσαι. Για τα συγκεκριμένα πιάτα, το ρύζι μαγειρεύεται μαζί με άλλα υλικά!

Η βασική συνταγή!

  1. Βάζουμε ρύζι σε μια κούπα και ζυγίζουμε αναλόγως τις μερίδες που θέλουμε. Για κάθε μια κούπα ρύζι, ρίχνουμε δύο κούπες νερό.
  2. Ρίχνουμε αρχικά, το ρύζι σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το βούτυρο ή το λάδι (εμείς προτιμάμε το βούτυρο) και ανακατεύουμε καλά με το ρύζι.
  3. Έπειτα, ρίχνουμε το νερό και λίγο αλάτι αν επιθυμούμε. Ανακατεύουμε μια φορά κι αφήνουμε να βράσει. Καλύπτουμε με ένα καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμότητα όσο γίνεται!
  4. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά και δεν αφαιρούμε το καπάκι. Τσεκάρουμε αν έχει μαγειρευτεί το ρύζι στο τέλος, με το να δοκιμάσουμε! Αν δεν είναι ακόμα έτοιμο, περιμένουμε μερικά λεπτά ακόμη.
  5. Σερβίρουμε αμέσως κι αν θέλεις μπορείς αρχικά να το καλύψεις με μια πετσέτα για 10 λεπτά για να απορροφήσει το νερό.

Προσοχή: Ζεσταίνεις το ρύζι σου τελείως λάθος!

Κι άλλοι τρόποι για να μαγειρέψεις το ρύζι…

Καστανό ρύζι: Για το καστανό ρύζι χρησιμοποιούμε διπλάσια ποσότητα νερού από ότι για το λευκό. Πριν το ρύζι στην κατσαρόλα με το νερό, καλό είναι να το ξεπλύνουμε. Το καστανό ρύζι θα πρέπει να το μαγειρέψουμε για περίπου 35 λεπτά. Το αφαιρούμε από τη θερμότητα και το αφήνουμε για 5 λεπτά!

Άγριο ρύζι: Για το άγριο ρύζι θα χρειαστούμε τρεις κούπες νερό με μια κούπα ρύζι. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 45 λεπτά. Αφήνουμε να καθίσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Πιλάφι: Δύο κούπες νερό για κάθε μια κούπα ρύζι! Σοτάρουμε το ρύζι σε λάδι προκειμένου να διαχωριστούν οι σπόροι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Μαγειρεύουμε το ρύζι, ανακατεύοντας συνεχώς, για 2 έως 3 λεπτά ή έως ότου το ρύζι γίνει ημιδιαφανές πριν προσθέσουμε το νερό.

Ριζότο: Τρεις κούπες νερό για μια κούπα ρύζι! Όπως και στο πιλάφι, πρώτα το σοτάρουμε με λάδι και μετά το βράζουμε!

Πηγή: https://ipop.gr/tips/ayta-einai-ta-tips-gia-na-soy-petychainei-to-ryzi-kathe-fora/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ