Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠοια είναι τα κακά λιπαρά, ποια είναι τα καλά και σε τι...

Ποια είναι τα κακά λιπαρά, ποια είναι τα καλά και σε τι ποσότητες τα χρειάζεστε

Για να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ καλών και κακών λιπαρών. Τα λίπη είναι απαραίτητα για το σώμα μας – παρέχουν ενέργεια, βοηθούν στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων και προστατεύουν τα όργανά μας. Ωστόσο, δεν δημιουργούνται όλα τα λίπη ίσα.


Τα κακά λίπη, γνωστά και ως κορεσμένα λίπη, είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου και βρίσκονται συνήθως σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Αυτά τα λίπη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα καλά λιπαρά, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστά ως ακόρεστα λιπαρά και είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτά τα λίπη βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο. Τα καλά λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Λοιπόν πόσο λίπος χρειάζεστε; Η American Heart Association συνιστά να περιορίζετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε όχι περισσότερο από 5-6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας. Για κάποιον που τρώει 2.000 θερμίδες την ημέρα, αυτό δεν θα ήταν περισσότερο από 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Όσον αφορά τα ακόρεστα λιπαρά, το AHA συνιστά την κατανάλωσή τους με μέτρο.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ