Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑνοιχτές ή κλειστές κουρτίνες όταν έχει καύσωνα;

Ανοιχτές ή κλειστές κουρτίνες όταν έχει καύσωνα;

Πάλι για καύσωνα ακούσαμε, πάλι θα βρίσκουμε μια γωνιά να δροσιστούμε και το air condition θα δουλέψει υπερωρίες… Πώς θα κρατήσεις το σπίτι δροσερό όταν έχει ζέστη; Ποια είναι τα tips για τον καύσωνα;


Θα μου πεις… καλοκαίρι έχουμε, κάνε μια βουτιά και δροσίσου ή φάε ένα παγωτό. Ναι, όλα αυτά βοηθούν αλλά το ζήτημα είναι πώς περνάμε τις ημέρες μας στο σπίτι όταν ο υδράργυρος «χτυπάει» 40άρια; Πώς να μας πάρει ο ύπνος τα βράδια μας; Κι αν υπάρχουν μερικά tips για τον καύσωνα θα τα αξιοποιήσουμε.

Μια βασική απορία και διαφωνία που είχα πάντα με τη μαμά μου ήταν αν πρέπει να έχουμε ανοιχτές ή κλειστές τις κουρτίνες (ή ακόμη και τα παράθυρα) κατά τη διάρκεια της ημέρας.

tips για τον καύσωνα

Photo:unsplash/Simon Matzinger

Τελικά, και σε αυτό το debate υπάρχει απάντηση… Το να κρατάς κλειστά τα παράθυρά σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να είναι το σπίτι σου λίγο πιο δροσερό, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές. Το βράδυ φυσικά, μπορείς να τα ανοίξεις και να μπει λίγο καθαρός αέρας στο σπίτι.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο χοντρές είναι οι κουρτίνες, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί και ειδικές «ηλιακές» κουρτίνες ακριβώς για αυτό το σκοπό, για να εμποδίζουν τον ήλιο να μπει στο σπίτι και να το κρατάνε πιο δροσερό. Αλλά φυσικά, δεν θα σου πούμε τώρα να αλλάξεις κουρτίνες απλώς να το έχεις στο νου σου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, λοιπόν, πρέπει να έχεις κουρτίνες και παράθυρα κλειστά και όταν πέσει ο ήλιος μπορείς να τα ανοίξεις για να μπει καθαρός αέρας στο σπίτι.

Άλλα tips για τον καύσωνα;;;

Εκτός απ’ το air condition φυσικά… υπάρχουν και μερικά ακόμη tips για τον καύσωνα.

Αρχικά, μπορείς (και μάλλον πρέπει) να επενδύσεις σε έναν καλό ανεμιστήρα. Ο ανεμιστήρας θα γίνει ο καλύτερός σου φίλος μιας που δεν ξεραίνει και τον αέρα και κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Ένα ακόμη κόλπο που μπορείς να κάνεις με τον ανεμιστήρα, είναι να γεμίσεις ένα μεγάλο μπολ με πάγο και να βάλεις τον ανεμιστήρα μπροστά από αυτό το μπολ.

Πολλοί θεωρούν πως είναι ένας έξυπνος τρόπος να δροσιστείς… ωστόσο εμείς δεν το έχουμε δοκιμάσει ακόμη.

Λουλούδια παντού! Ακόμη ένας τρόπος να σωθείς από τον καύσωνα. Εκτός του ότι ο χώρος σου θα γίνει πιο όμορφος, τα φυτά μπορούν να φανούν πραγματικά σωτήρας όταν ο καύσωνας χτυπά την πόρτα. Μέσω της διαδικασίας της διαπνοής, τα φυτά αυξάνουν την υγρασία της γύρω περιοχής και μειώνουν τους εσωτερικούς ρύπους. Κι αν έχεις και στο μπαλκόνι σου προσφέρουν… σκιά!

tips για τον καύσωνα

Photo: unsplash/Rishi Deep

Θες κι άλλα tips για τον καύσωνα; Σβήσε φώτα και βγάλε το κινητό απ’ την πρίζα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα φώτα παράγουν περισσότερη ζέστη και σίγουρα δεν χρειάζεσαι άλλη. Σβήσε τα φώτα, μείωσε λιγάκι τη ζέστη και κάνε οικονομία!

Παράλληλα, όπως συμβαίνει με τα φώτα, το ίδιο συμβαίνει και με το κινητό ή το laptop που φορτίζεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σβήσε αυτές τις συσκευές και ίσως καταφέρεις να κοιμηθείς καλύτερα.

Τέλος, προσπάθησε να περιορίσεις τη χρήση της κουζίνας και να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι με δροσερό νερό!

Πηγή: https://ipop.gr/tips/anoichtes-i-kleistes-koyrtines-otan-echei-kaysona/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ