Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΠού βοηθούν τα προβιοτικά εκτός από το εντέρο

Πού βοηθούν τα προβιοτικά εκτός από το εντέρο

Ο όρος “προβιοτικά” προκαλεί συνήθως σκέψεις για την υγεία του εντέρου, τα γιαούρτια και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Ωστόσο, αυτοί οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί δεν περιορίζονται στο να βοηθήσουν απλώς το πεπτικό μας σύστημα. Η σύγχρονη έρευνα ρίχνει συνεχώς φως στην εκτεταμένη εμβέλεια των προβιοτικών, καταδεικνύοντας την επιρροή τους σε μυριάδες άλλες σωματικές λειτουργίες και περιοχές. Ας εξερευνήσουμε τη βαθιά επίδραση αυτών των μικροσκοπικών συμμάχων πέρα από τα όρια των εντέρων μας.


1. Το προστατευτικό φράγμα του δέρματος
Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, έχει το μικροβίωμα του γεμάτο βακτήρια, μύκητες και ιούς. Τα προβιοτικά παίζουν ρόλο στη διατήρηση αυτής της ευαίσθητης ισορροπίας. Μπορούν να καταπολεμήσουν τα παθογόνα βακτήρια, να μειώσουν τη φλεγμονή και να ενισχύσουν τον φραγμό του δέρματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία καταστάσεων όπως η ακμή, το έκζεμα και η ροδόχρου ακμή.

2. Ρύθμιση ψυχικής υγείας και διάθεσης
Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου, ένας αμφίδρομος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή ενδιαφέροντος. Τα προβιοτικά μπορούν να παράγουν νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, και έχει αποδειχθεί ότι δυνητικά ανακουφίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Η ιδέα ότι η υγεία του εντέρου μας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας ευεξία προσθέτει μια νέα διάσταση στο παλιό ρητό «Είσαι ό,τι τρως».

3. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος
Τα προβιοτικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθούν τον οργανισμό να διακρίνει μεταξύ φιλικών και επιβλαβών εισβολέων και μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή φυσικών αντισωμάτων. Ορισμένα στελέχη προβιοτικών έχει επίσης φανεί ότι προάγουν την παραγωγή ανοσοκυττάρων όπως κύτταρα που παράγουν IgA, Τ λεμφοκύτταρα και φυσικά κύτταρα φονείς.

4. Στοματική Υγεία
Το στόμα, όπως και το έντερο, έχει τη συλλογή του από ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της στοματικής υγείας. Τα προβιοτικά μπορούν να καταπολεμήσουν τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν στοματικές λοιμώξεις, ασθένειες των ούλων και τερηδόνα. Για παράδειγμα, τα προβιοτικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των στοματικών παθογόνων που ευθύνονται για την πρόκληση τερηδόνας.

5. Αναπνευστική Υγεία
Αν και μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, τα προβιοτικά μπορεί να παίζουν ρόλο στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ιδιότητές τους που τονώνουν το ανοσοποιητικό.

6. Ουροποιητική και Αναπαραγωγική Υγεία
Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας των καλών βακτηρίων στην ουρογεννητική οδό. Έχουν ληφθεί υπόψη για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και λοιμώξεων ζύμης. Επιπλέον, ορισμένα προβιοτικά έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα για την προαγωγή της υγείας του κόλπου διατηρώντας ένα όξινο περιβάλλον που είναι αφιλόξενο για επιβλαβή παθογόνα.

Ο συναρπαστικός κόσμος των προβιοτικών αποκαλύπτει ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν εμβέλεια πολύ πέρα από το έντερό μας. Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να εμβαθύνει στις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ των προβιοτικών και των διαφόρων συστημάτων του σώματος, γίνεται σαφές ότι αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία μας. Όπως συμβαίνει με όλα τα συμπληρώματα και τις θεραπείες, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε τη λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων. Αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για αυτά τα ευεργετικά βακτήρια, ανακαλύπτουμε περισσότερους τρόπους για να βελτιστοποιήσουμε την υγεία μας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ