Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι 7 σημαντικές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα που λίγοι γνωρίζουν

Οι 7 σημαντικές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα που λίγοι γνωρίζουν

Τις τελευταίες δεκαετίες το ανθρώπινο είδος έχει εξελιχθεί και οι αλλαγές στον άνθρωπο και μάλιστα στο σώμα του μόνο λίγες δεν είναι. 


Η ανθρώπινη εξέλιξη δεν έχει σταματήσει. Το ανθρώπινο σώμα του σήμερα έχει επίσης υποστεί προσαρμογές τα τελευταία χρόνια κι αυτές οι αλλαγές στον άνθρωπο είναι αρκετές. Τα τελευταία 150 χρόνια μάλιστα το ανθρώπινο σώμα έχει υποστεί αλλαγές, πολλές εκ των οποίων οι περισσότεροι τις θεωρούν δεδομένες και δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι αλλαγές στον άνθρωπο και μάλιστα στο ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με τους ερευνητές;

Αύξηση ύψους

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μέσος όρος του ανθρώπινου ύψους έχει αυξηθεί τα τελευταία 200 χρόνια. Μια μελέτη από το επιστημονικό περιοδικό eLife έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φάνηκαν να έχουν αυξημένο ύψος σε διάφορες χώρες σ’ όλο τον κόσμο, κι ειδικά οι γυναίκες της Νότιας Κορέας και οι άνδρες του Ιράν.

Πρώιμη εφηβεία

Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα απ’ ό,τι έμπαιναν τα παιδιά έναν αιώνα πριν. Αυτό οφείλεται στην καλή διατροφή και υγεία. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το 15% των κοριτσιών ξεκινούν την εφηβεία σε ηλικία 7 ετών. Η εφηβεία εκτιμάται ότι είναι ένα έως δύο χρόνια μπροστά από αυτό που καταγραφόταν στις αρχές του 20ου αιώνα.

Μακροζωία

Το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπινου σώματος έχει αυξηθεί χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής, του υγιεινού τρόπου ζωής και σε άλλους παράγοντες. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Santalucía στην Ισπανία, η μακροζωία θα συνεχίσει να αυξάνεται έως ότου φτάσει τα 120 έτη στα τέλη του 21ου αιώνα.

Θερμοκρασία σώματος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ επιβεβαίωσαν ότι οι άνδρες από τον 21ο αιώνα έχουν μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος τους, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 19ου αιώνα. Τα δεδομένα από τη δεκαετία του 1800 δείχνουν ότι και οι γυναίκες παρουσίασαν επίσης μια μικρή μείωση της θερμοκρασίας τους, όχι αρκετά αισθητή φυσικά.

Παχυσαρκία

Το λεγόμενο πρόχειρο φαγητό, junk food, έχει μπει για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων εδώ και αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975. Τα στοιχεία από το 2016 έδειξαν ότι περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι, και μεταξύ αυτών, περισσότερα από 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι.

Μήπως σε αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να προβληματιστούμε λίγο παραπάνω;

Νέα μέρη και όργανα στο ανθρώπινο σώμα

Χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, πρόσφατες μελέτες έχουν ανακαλύψει προηγουμένως άγνωστα μέρη του σώματος, μεταξύ των οποίων και το interstitium. Αυτό το όργανο, το οποίο έχει προκαλέσει αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των μελετητών, είναι ένα δίκτυο κοιλοτήτων από κολλαγόνο και ελαστίνη σε όλους τους ιστούς του σώματος. Το 2013, ένα έκτο οφθαλμικό στρώμα (στρώμα Dua) ανακαλύφθηκε επίσης στα μάτια και είναι μόλις 0,04 ίντσες παχύ.

Μέρη του σώματος που έχουν εξαφανιστεί ή θα εξαφανιστούν

Άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος εμφανίζονται κι άλλα εξαφανίζονται. Ποια είναι όμως τα τελευταία; Μερικοί άνθρωποι ήδη γεννιούνται χωρίς τους τρίτους γομφίους (φρονιμίτες). Αυτό οφείλεται στη μείωση του μεγέθους των γνάθων, που με τη σειρά του οφείλεται στην αλλαγή της διατροφής.

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/oi-7-simantikes-allages-sto-anthropino-soma-poy-ligoi-gnorizoyn

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ