Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜυρίζουν άσχημα τα ρούχα στις ντουλάπες. Τι να κάνω;

Μυρίζουν άσχημα τα ρούχα στις ντουλάπες. Τι να κάνω;

Φωτογραφία : huffingtonpost.com

Άσχημη μυρωδιά στα φρεσκοπλυμμένα ρούχα στην ντουλάπα μας. Πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πολλοί. Υπάρχει άραγε λύση;


Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά, πρόβλημα που αντιμετωπίζω και γω στο σπίτι μου…

Να σας πω το κλισέ “έχω δοκιμάσει τα πάντα” θα είναι ψέμα. Από την έως τώρα εμπειρία μου σαν home blogger, σαν νοικοκυρά και σε συνδιασμό με κάποιες καινούργιες ιδέες που διάβασα χτες το βράδυ, ξεκινάω να κάνω μία ενημερωμένη σύνοψη για την περίπτωση αυτή.

entopise to provima

Ακριβώς…

Το πρόβλημα υπάρχει, αλλά έχεις καταλάβει που οφείλεται η άσχημη μυρωδιά των ρούχων σου;

– Φταίει η ντουλάπα;

– Φταίει το πλυντήριο ρούχων;

– Φταίει το δωμάτιο που υπάρχει η ντουλάπα;

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία updates, η μυρωδιά μπορεί να προέρχεται από: 

Ρούχα που αποθηκεύτηκαν δίχως να έχουν στεγνώσει τελείως.

Μπορεί να τα αφήνεις να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο, μπορεί να τα πιάνεις και να νιώθεις ότι δεν είναι καθόλου νωπά, ωστόσο ακόμα και η μικρή ποσότητα υγρασίας στις ίνες των ρούχων είναι ικανή για να προκαλέσει προβλήματα.

Ρούχα που φορέθηκαν και αποθηκεύτηκαν αμέσως

Προσπάθησε να σου γίνει συνήθεια. Όταν γυρίσεις για παράδειγμα από τη νυχτερινή σου έξοδο, δεν αρκεί να αφήσεις κρεμασμένα τα ρούχα σου στην καρέκλα όλο το βράδυ για να “ξεμυρίσουν”. Βγάλτα έξω ή απομόνωσέ τα σε ένα δωμάτιο όπου αερίζεται κανονικά. Το αγαπημένο σου ρούχο έχει πιθανώς απορροφήσει μυρωδιές φαγητού, τσιγάρου, κολόνιας και καυσαερίου. Θα πρέπει ακόμα και αν φαίνεται καθαρό, να παραμείνει λίγο “μόνο του” οπωσδήποτε μακριά από τα υπόλοιπα ρούχα στην ντουλάπα. Αφού “πάρει τον άερα του” αποθήκευσέ το κανονικά. 

Διαβάστε επίσης: Αφυγραντήρες. Χρησιμότητα, μοντέλα, λειτουργίες και τιμές.

Bonus Tip : Εγώ κρατάω τον ανεμιστήρα σε επιφυλακή ακόμα και το Χειμώνα. “Στοχεύω” τα ρούχα με κατεύθυνση την εξώπορτα του μπαλκονιού με σκοπό να τραβάει την υγρασία από πάνω τους και να μην την κρατάει στο δωμάτιο, αλλά να τη διώχνει εκτός. (Μιας και είναι off-season οι τιμές τους έχουν πέσει, οπότε μπορείς να βρεις – αν δεν έχεις – κάποιον σε πολύ χαμηλή τιμή στο eshop.gr)

peiramatisou

Μπορεί να νομίζεις ότι η μυρωδιά προέρχεται από τη ντουλάπα σου, αλλά μπορεί να κάνεις λάθος εκτίμηση.

Κάνε τα πειράματά σου μέχρι να δεις ότι έχεις και τα ανάλογα αποτελέσματα : 

Απομόνωσε τα ρούχα που πιστεύεις ότι “μολύνουν” τα υπόλοιπα. Κράτησε τη ντάνα σε σημείο μακριά από το ντουλάπα και παρατήρησε αν η μυρωδιά επεκταθεί στα υπόλοιπα ρούχα ή θα εξαφανιστεί τελείως.

Υποψίες ότι έχει πιάσει μούχλα η ντουλάπα; Πειραματίσου και πάλι. Βγάλε τα ρούχα από το “ύποπτο ράφι” και με ένα καθαρό πανί εμποτισμένο με λευκό ξύδι τρίψε την επιφάνεια του ραφιού. Το ξύδι σκοτώνει τους σπόρους της μούχλας και μπορεί να σε απαλλάξει προσωρινά. Αν υποπτεύεσαι ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο φώναξε μαραγκό για να σου ετοιμάσει νέο ράφι ή ακόμα και πλάτη ντουλάπας.

– Μην το δένεις κόμπο ότι φταίει η ντουλάπα. Κοίταξε πίσω από τη ντουλάπα, ο τοίχος που έχει πιάσει μούχλα ίσως είναι τελικά η αιτία. Εκεί θα χρειαστείς τη συμβουλή ελαιοχρωματιστή ίσως όμως και υδραυλικού για να σου κάνουν μια καλή μόνωση.

Στέγνωσε τα ρούχα σου καλύτερα πριν τα αποθηκεύσεις. Δοκίμασε τη λύση του στεγνωτηρίου ρούχων (Διάβασε εδώ αν αξίζει να πάρεις στεγνωτήριο ή όχι) .

Αέρισε τα φορεμένα ρούχα πριν τα αποθηκεύσεις. Όπως είπαμε και προηγουμένως, πρέπει να μας γίνει συνήθεια.

– Όταν φεύγεις από το σπίτι, άσε τη ντουλάπα ανοιχτή. Μπορεί να σκονιστούν λίγο παραπάνω, αλλά ο αέρας θα κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσα στα ράφια και τα ρούχα.

aplwma rouxwn

Τώρα που έχεις εστιάσει την πραγματική πηγή του προβλήματος κάνε την κίνησή σου:

Υγρασία στη ντουλάπα:

  • Τρίψε τις επιφάνειες με καθαρό πανί και λευκό ξύδι για να σκοτώσεις τη μούχλα
  • Φώναξε μαραγκό για να σου ανακατασκευάσει κάποιο “μολυνσμένο” τμήμα
  • Άσε ανοιχτά τα φύλλα της ντουλάπας κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Μην αποθηκεύσεις ξανά νωπά ρούχα
  • Όταν σιδερώνεις στο δωμάτιο, ΚΛΕΙΣΕ ΠΡΩΤΑ τα φύλλα της ντουλάπας. Οι υδρατμοί “κάθονται” πάνω στα αποθηκευμένα ρούχα και νωτίζουν προκαλώντας τη δημιουργία μούχλας
  • Άνοιξε τις κουρτίνες να μπει φως στο δωμάτιο. Το σκοτεινό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας
  • Πάρε έναν αφυγραντήρα (Στο eshop και στο Media Markt θα βρεις αφυγραντήρες πολύ καλής ποιότητας).

Υγρασία στον τοίχο: 

  • Φώναξε ΑΜΕΣΩΣ έναν τεχνικό για να κάνει εκτίμηση της αιτίας. Μπορεί να είναι κάποιος σπασμένος σωλήνας ή ακόμα και κακή εξωτερική μόνωση. Είναι σοβαρό θέμα για την υγεία σου, οπότε μην το αναβάλλεις!
  • Απομάκρυνε από τον τοίχο μικροέπιπλα και ρούχα. Αν κοιμάται κάποιος στο δωμάτιο είναι σημαντικό να μην κοιμηθεί ξανά εκεί μέχρι την επιδιόρθωση του προβλήματος υγρασίας. Τα σπόρια μούχλας μπαίνουν ύπουλα στο αναπνευστικό σύστημά μας προκαλώντας ζημιά που δε φανταζόμαστε.

Υγρασία στα ρούχα:

  • Όταν αερίζουμε το δωμάτιο, μαζί με τα παράθυρα, ανοίγουμε και τα φύλλα από τις ντουλάπες. Οι ντουλάπες είναι επιρρεπείς στη συγκέντρωση υγρασίας, γιατί συνήθως είναι κλειστές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Δεν σιδερώνουμε μέσα στο δωμάτιο. Εάν πάλι δεν είναι εφικτό να το αποφύγουμε, τότε έχουμε λίγο ανοιχτό το παράθυρο. Το σιδέρωμα των ρούχων στο υπνοδωμάτιο, είναι βασικός λόγος ανάπτυξης υγρασίας.
  • Όταν τελειώσουμε το σιδέρωμα, ΠΟΤΕ δεν βάζουμε τα ρούχα απευθείας στην ντουλάπα. Είναι ακόμα ζεστά και βγάζουν υδρατμούς (δλδ νερό σε ατμό, άρα υγρασία). Οπότε μετά αν κλείσουμε την ντουλάπα, τότε την μετατρέπουμε σε ένα κατάλληλο κλίμα ανάπτυξης μούχλας.
  • Η χρήση αρωματικών στην ντουλάπα δε σώζει το πρόβλημα, απλά αρωματίζει τον γεμάτο σπόρια μούχλας αέρα. Εστιάστε στη λύση και όχι στο κουκούλωμα του προβλήματος.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά αφυγραντικά ντουλάπας, οι οποίοι συνήθως έχουν και άρωμα. Δεν αποτελεί όμως λύση στο πρόβλημα.
  • Για μεγαλύτερους χώρους, χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες. Είναι πιο αποδοτικοί από τους μικρούς και δεν περιέχουν χημικά.

Υγρασία στο πλυντήριο: 

Βήματα που θα ακολουθήσουμε:

  1. Σε άδειο από ρούχα κάδο επιλέγω το πρόγραμμα στους 90 βαθμούς και με ρύθμιση (εάν υπάρχει) για βαρύ πρόγραμμα (γεμάτος θεωρητικά κάδος).
  2. Ξεκινάω το πρόγραμμα και το πλυντήριο γεμίζει ζεστό νερό.
  3. Όταν αρχίσει και πλένει ανοίγω το συρταράκι και ρίχνω στη θήκη του απορρυπαντικού δύο κούπες ξύδι. Αυτό θα εξαφανίσει τις μυρωδιές από τον κάδο.
  4. Αφήνω να τελειώσει το πλύσιμο τελείως και να στραγγίξει τα νερά.
  5. Ξαναβάζω το πλυντήριο στο ίδιο πρόγραμμα και αφήνω να ξαναγεμίσει με καθαρό ζεστό νερό.
  6. Προσθέτω στη θήκη του απορρυπαντικού δύο κούπες λευκαντικό. Αυτό θα απομακρύνει τυχόν λεκέδες ή βρωμιά από τον κάδο.
  7. Αφήνω να τελειώσει το πλύσιμο τελείως και να στραγγίξει τα νερά.
  8. Βάζω το πλυντήριο στο σύντομο πρόγραμμα και αφήνω να ξαναγεμίσει με καθαρό ζεστό νερό.
  9. Δεν προσθέτω κάτι στο νερό αυτή τη φορά. Η πλύση θα καθαρίσει οποιοδήποτε υπόλειμμα από το πλυντήριο. Αφήνουμε την πλύση να τελειώσει.
  10. Αφαιρούμε το συρταράκι για το απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων και το μουλιάζουμε σε λεκάνη με ζεστό νερό.
  11. Όταν μουλιάσει καλά το βγάζουμε από το νερό και το ψεκάζουμε με καθαριστικό σπρέι καθημερινής χρήσης. Τρίβουμε καλά να φύγουν όλοι οι λεκέδες από απορρυπαντικό, μαλακτικό, άλατα ή μούχλα. Σκουπίζουμε καλά με καθαρή πετσέτα και επανατοποθετούμε.

Διάβασε αναλυτικά: Γιατί μυρίζει το πλυντήριο ρούχων και πως το καθαρίζουμε

Bonus Tips: 

Αν κάποια ρούχα παρά το συνεχές πλύσιμο συνεχίζουν και μυρίζουν ΠΕΤΑ ΤΑ. Μην τα χαρίσεις σε κάποιον, είναι να σαν του δίνεις να φάει μουχλιασμένο φαγητό. Τα σπόρια μούχλας έχουν φωλιάσει για τα καλά στις ίνες του ρούχου και πλέον φεύγουν δύσκολα. Ίσα ίσα όταν τα διπλώνεις και τα τοποθετείς μαζί με άλλα καθαρά, μεταδίδονται τα σπόρια και στα υπόλοιπα. Γι’ αυτό ξεφορτώσου τα.

Μην βάζεις παραπάνω μαλακτικό για να μυρίζουν δήθεν καλύτερα τα ρούχα. Κουκουλώνεις τα πρόβλημα. 

Καθάρισε το λάστιχο του πλυντηρίου σου από τη μούχλα και τη γλίτσα. Μπορεί αυτό να είναι η αιτία του κακού.

   1. Προσθέτω 400ml χλιαρό νερό

   2. Μουσκεύω ένα καθαρό πανί στο διάλυμα που έφτιαξα και τρίβω απαλά το λάστιχο σε όλη του την επιφάνεια και ειδικά στα σημεία όπου υπάρχει μούχλα

   3. Αφήνω το υγρό να δράσει πέντε λεπτά

   4. Με μια στεγνή και καθαρή πετσέτα σκουπίζω το λάστιχο για να αφαιρέσω όλα τα υπολείμματα.

Κράτα το συρταράκι του πλυντηρίου πάντα καθαρό. Είναι εστία συγκέντρωσης υγρασίας και μούχλας που μπορεί να περάσουν στα φρεσκοπλυμμένα σου ρούχα.

 

Πηγή: https://tospitakimou.gr/simboules-gia-to-spiti/xrhsimes-symvoyles/myrizoun-asxima-rouxa-ntoulapa-mouxla/?fbclid=IwAR3_9gV-xnYjQ4bqqj2owewLivu8L-rk3sVGfL2Bnoh482q4lLTbdv1fgI0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ