Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠότε ο πόνος στην πλάτη οφείλεται σε πυελονεφρίτιδα: Τι θα νιώσετε

Πότε ο πόνος στην πλάτη οφείλεται σε πυελονεφρίτιδα: Τι θα νιώσετε

Νεφρική λοίμωξη (πυελονεφρίτιδα) είναι μια ιατρική κατάσταση στην οποία μολύνεται ένας ή και οι δύο νεφροί. Καθένας έχει δύο νεφρούς, που βρίσκονται κάτω από τον θωρακικό κλωβό κι εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης.


Ο πόνος από πυελονεφρίτιδα μπορεί να γίνει αισθητός στα πλάγια (πλευρά) και στην πλάτη.


Σε αντίθεση με τον κλασικό πόνο στην πλάτη λόγω μυϊκής ή οστικής προσβολής, που συνήθως επηρεάζει το κάτω μέρος της πλάτης (μέση), ο πόνος στους νεφρούς γίνεται αισθητός ψηλότερα και σε μεγαλύτερο βάθος.

Ο πόνος γίνεται πιο συχνά αισθητός κάτω από τα πλευρά και ανάλογα με το αν η πυελονεφρίτιδα επηρεάζει τον ένα ή και τους δύο νεφρούς, μπορεί να γίνει αισθητός στην μία πλευρά ή και στις δύο πλευρές της πλάτης.

Ο πόνος από πυελονεφρίτιδα μπορεί επίσης να γίνει αισθητός σε περιοχές όπως η κοιλιά, ή η βουβωνική χώρα. Σε αντίθεση με τον πόνο στην πλάτη, ο πόνος από πυελονεφρίτιδα μπορεί να σχετίζεται με άλλα συμπτώματα όπως:

  • υψηλός πυρετός
  • κρυάδες
  • ναυτία (με ή χωρίς έμετο)
  • συχνοουρία
  • πόνος, κάψιμο, ή δυσκολία στην ούρηση
  • αλλαγή στην μυρωδιά ή την εμφάνιση των ούρων (θολά ή σκούρα ούρα)

Η πυελονεφρίτιδα είναι γενικά μια σοβαρή ιατρική κατάσταση. Επομένως, πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, ειδικά αν έχετε πυρετό.

Από τι προκαλείται η πυελονεφρίτιδα

Η πιο κοινή αιτία μόλυνσης των νεφρών είναι τα βακτήρια που ονομάζονται E coli (Escherichia coli). Ο τρόπος μόλυνσης είναι η άνοδος του μικροβίου από την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει:

  • τους νεφρούς
  • τους ουρητήρες (οι σωλήνες που συνδέει τον κάθε νεφρό με την ουροδόχο κύστη)
  • την ουροδόχο κύστη και
  • την ουρήθρα (ο σύντομος σωλήνας μέσω του οποίου τα ούρα ρέουν από την ουροδόχο κύστη)

Ορισμένα βακτήρια, όπως το E coli, ζουν φυσιολογικά στο έντερο. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή λόγω κακών συνηθειών υγιεινής μετά από κενώσεις. Κατά την είσοδο στην ουρήθρα, τα βακτήρια μπορούν να “μεταναστεύσουν” προς τα πάνω και να μολύνουν την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα) και τους νεφρούς (πυελονεφρίτιδα).

Παρόλο που η πυελονεφρίτιδα είναι σπανιότερη από την κυστίτιδα, είναι σοβαρή κατάσταση και χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Οι λοιμώξεις των νεφρών μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και ελλείψει λοίμωξης της ουροδόχου κύστης. Αυτό μπορεί να φανεί σε καταστάσεις, όπως πέτρες στους νεφρούς (νεφρολιθίαση), σακχαρώδης διαβήτης και ο ιός HIV (AIDS).

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από πυελονεφρίτιδα

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να έχετε λοίμωξη στα νεφρά. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Συνθήκες που μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο διαβήτης και ο ιός HIV.
  • Συχνές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή άλλων ουροποιητικών οδών (ουρολοίμωξη). Η ουρολοίμωξη σε έγκυο είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση και θα πρέπει να πάτε επειγόντως στον γιατρό.
  • Επίκτητα δομικά προβλήματα στου νεφρούς που μπορεί να αλλάξουν τη ροή των ούρων, όπως πέτρες στους νεφρούς, συγγενή (υπάρχουν από τη γέννηση) δομικά προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος και όγκοι που υπάρχουν μέσα ή έξω από το ουροποιητικό σύστημα.
  • Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ουρολοίμωξης, καθώς έχουν μικρότερη ουρήθρα σε σύγκριση με τους άντρες.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

r

Πηγή: https://www.giatros-in.gr/2021/10/15/o-ponos-stin-plati-ofeiletai-se-pyelonefritida-ti-tha-niosete/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ