Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα 7 πράγματα για τα οποία πρέπει επιτέλους να σταματήσεις να νοιάζεσαι...

Τα 7 πράγματα για τα οποία πρέπει επιτέλους να σταματήσεις να νοιάζεσαι ή αλλιώς πώς να μη δίνεις δεκάρα για τη γνώμη των άλλων

Το να αγαπάς τον εαυτό σου μπορεί να ακούγεται εύκολο και αυτονόητο, αλλά νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε τελικά πόσο δύσκολο είναι, με τόσα πράγματα τριγύρω μας που επηρεάζουν την άποψη που έχει κανείς για τον εαυτό του. Πόση κριτική έχουμε δεχτεί από άλλους, λόγια όπως, «δεν μπορεί εσύ να το κάνεις αυτό» ή «δεν είναι για σένα αυτά»; Συμβαίνει συχνά, και πάντα θα υπάρχουν καλοθελητές, καθώς ο κόσμος πάντα λέει και θα λέει, είτε κακό κάνεις είτε καλό. Είναι αυτός όμως ο μεγαλύτερος κριτής μας; Τι μας καθορίζει τελικά; Τα λόγια του κόσμου, η άποψη των άλλων για εμάς ή εμείς οι ίδιοι;


Μαθήματα για να τονώσεις την αυτοεκτίμηση σου; Και, όμως, υπάρχουν

Καλλιεργώντας την αυτοεκτίμησή σου: 7 πράγματα που δεν σε καθορίζουν και δεν διαμορφώνουν την αξία σου

Το εισόδημα και η δουλειά σου

 

Ο άνθρωπος δεν ορίζεται ούτε από το επάγγελμά του και οι άνθρωποι που έχουν λιγότερα χρήματα δεν είναι κατώτεροι από άλλους. Είμαστε πολυδιάστατα όντα και δεν μας ορίζει μόνο ένα πράγμα. Πότε αναρωτήθηκες τελευταία φορά «Ποιος είμαι; Αυτά που κάνω στην καθημερινότητά μου καθρεφτίζουν τις εσωτερικές μου ανησυχίες και συναισθήματα;»

Το να πεις ότι είσαι γιατρός ή δικηγόρος δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Είναι το τι κάνεις, είναι η δουλειά σου, όχι εσύ. Ψάξε να μάθεις το ποιος είσαι, και το τι πραγματικά θέλεις από τη ζωή, και δημιούργησε τον εαυτό σου.

Τα παιδικά σου χρόνια

Η παιδική σου ηλικία μπορεί να διαμορφώσει πολλά πράγματα, αλλά όχι την αξία σου. Είναι άδικο να υπάρχει η πεποίθηση πως όσοι άνθρωποι έχουν περάσει σκληρά και δύσκολα παιδικά χρόνια, ορίζονται από αυτά. Εξάλλου, κανένα παιδί δεν μπορεί να επιλέξει τους γονείς του και δεν είναι υπεύθυνο για τις επιλογές τους, ωστόσο είναι υπεύθυνο για τις δικές του επιλογές. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να το αποδεχτείς, αλλά το παρελθόν σου δεν σε καθορίζει.

Όσο και αν έχεις πονέσει, φοβηθεί ή διστάσει έως τώρα έχεις το δικαίωμα και όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι ώστε να ξεφύγεις από όλο αυτό τον φαύλο κύκλο. Να ξεφύγεις από ό,τι δεν σε αφήνει να ζήσεις και ύστερα να πετάξεις.

πράγματα που δεν σε καθορίζουν

Unsplash

Η εμφάνισή σου

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μπορούσες να αλλάξεις στην εμφάνισή σου; Οι πιθανότητες έχουν δείξει πως ότι η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι συνήθως ναι. Σχεδόν όλοι θέλουν αυτό που έχει κάποιος άλλος, που είναι η θλιβερή αλήθεια, ειδικά ζώντας στη σημερινή κοινωνία. Και ενώ είναι τόσο εύκολο να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους, αυτό που είναι πραγματικά δύσκολο είναι το να γνωρίζεις πώς η εμφάνιση δεν είναι αυτή που καθορίζει την αξία ενός ανθρώπου.

Πιθανότατα θα το έχεις ξανακούσει και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να το αποδεχθείς και να το πιστέψεις, αλλά είναι αλήθεια. Συνειδητοποιώντας ότι είσαι πολλά περισσότερα από την εμφάνισή σου, θα ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου. Θυμήσου ότι είσαι ένας πολυδιάστατος άνθρωπος με απόψεις, εμπειρίες, ιδέες, συναισθήματα, προτιμήσεις και φόβους.

 

Οι σχέσεις σου

Στις μέρες μας, υπάρχει τόση πίεση γύρω από το κομμάτι των σχέσεων. Μπορεί να νιώθεις σαν να χρειάζεται συνεχώς να κυνηγάς κάποιον και κάτι από φόβο μήπως σε σχολιάσουν. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι single.

Θα έπρεπε να κρέμεται όλη σου η ύπαρξη από την επιτυχία σου στις σχέσεις και η έλλειψη τους να σε καθιστά δυστυχισμένη; Μία σχέση σε ανανεώνει, αλλά δεν σε καθορίζει. Ομορφαίνει τις στιγμές σου, συμβάλλει στην απόκτηση εμπειριών, αλλά δεν είναι όλη σου η ύπαρξη, πόσο μάλλον ο αποκλειστικός σου στόχος.

Ο αριθμός των φίλων σου

Το να έχεις περισσότερους φίλους δεν φανερώνει και το τι άνθρωπος είσαι. Για παράδειγμα, εάν η παρέα σου απαρτίζεται από λίγα άτομα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είσαι κοινωνικός ή ευγενικός, αλλά ότι είσαι επιλεκτικός με όσους σε περιτριγυρίζουν. Σημαίνει ότι έχεις επενδύσει στο να βρεις πιστούς φίλους που σε καταλαβαίνουν και σε νοιάζονται.

Από την άλλη πλευρά, το να έχεις περισσότερους φίλους δεν σημαίνει ότι είσαι ρηχός και ενδιαφέρεσαι μόνο για τη δημοφιλία σου, αλλά ότι είσαι φιλικός και ανοιχτός σε νέες γνωριμίες. Ο αριθμός των κοινωνικών σου συναναστροφών δεν σε καθορίζει. Η ποιότητα είναι αυτή που έχει πραγματικά σημασία.

πράγματα που δεν σε καθορίζουν

Pexels

 Η ηλικία σου

Τόσο οι μεγαλύτεροι όσο και οι νέοι συχνά κρίνονται λόγω ηλικίας. Οι άνθρωποι πολλές φορές πιστεύουν λανθασμένα ότι όλοι οι νέοι είναι απερίσκεπτοι και εγωιστές, ενώ όλοι οι ηλικιωμένοι σοφοί και έμπειροι. Ωστόσο, η ηλικία σου δεν ελέγχει σε καμία περίπτωση την προσωπικότητά σου. Δεν είναι μια αντανάκλαση του ποιος είσαι, επομένως δεν καθορίζει την αξία σου.

 

Η απόφασή σου να κάνεις παιδιά

Υπάρχει μεγάλη κοινωνική πίεση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά το να κάνει κανείς παιδιά είναι εντελώς δική του απόφαση. Το να μην έχεις παιδιά δεν σε κάνει να αξίζεις λιγότερο, και ακριβώς επειδή είναι μια σημαντική απόφαση που επηρεάζει όλη σου τη ζωή, θα πρέπει να εξαρτάται από εσένα και μόνο.

 

Tags : Mind

Φελίτσια Μακοβεϊ 30 October 2022

Πηγή: https://ipop.gr/mind/ta-7-pragmata-gia-ta-opoia-prepei-epitel/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ