Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ Διάγνωση και Θεραπεία της Υπνικής Άπνοιας. Πότε γίνεται επικίνδυνη;

Η Διάγνωση και Θεραπεία της Υπνικής Άπνοιας. Πότε γίνεται επικίνδυνη;

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω άπνοια ύπνου και πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;


Διάγνωση

Ο τυπικός ασθενής με άπνοια ύπνου είναι ένας υπέρβαρος μεσήλικας άνδρας με μέγεθος λαιμού άνω των 17 ιντσών. Ωστόσο, η κατάσταση είναι επίσης κοινή στις γυναίκες και δεν είναι όλοι οι πάσχοντες υπέρβαροι. Σχεδόν όλοι όσοι έχουν υπνική άπνοια ρογχαλίζουν. Οι παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου παρατηρούνται συνήθως από τον άλλο σύντροφο στο κρεβάτι, αλλά μέχρι πέντε φορές ανά ώρα θεωρούνται φυσιολογικό.

Ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι ο «μη ιστορικός ύπνος» που σημαίνει ότι ο ασθενής ξυπνά το πρωί νιώθοντας αδιαθεσία ανεξάρτητα από το πόσο κοιμόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η υπερβολική ημερήσια υπνηλία είναι συχνή στην υπνική άπνοια οποιασδήποτε σοβαρότητας, αλλά ορισμένοι ασθενείς παραπονιούνται για κόπωση και όχι υπνηλία. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς με σοβαρή υπνική άπνοια δεν έχουν κανένα παράπονο υπνηλίας ή κόπωσης.

Το πιο ακριβές διαγνωστικό εργαλείο, η πολυσωμνογραφία, μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να βοηθήσει το γιατρό στον προσδιορισμό του τύπου της υπνικής άπνοιας που υπάρχει. Στο παρελθόν, η εξέταση αυτή γινόταν μόνο σε νοσοκομεία και σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Τώρα υπάρχουν φορητά συστήματα καταγραφής ύπνου που μπορούν να εκτελέσουν πολυσωματογραφία στο σπίτι του ασθενούς, αλλά οι εργαστηριακές δοκιμές με έναν τεχνικό παρόντα παραμένουν το πρότυπο και απαιτούνται από πολλούς, συμπεριλαμβανομένης της Medicare πριν πληρώσουν για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας.

Με την πρόοδο στα φορητά ηλεκτρονικά, οι ασθενείς μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν μια μικρή συσκευή που ονομάζεται παλμικό οξύμετρο, η οποία συνδέεται με ένα άκρο δακτύλου για τη μέτρηση του κορεσμού οξυγόνου του αίματος (ποσοστό της συνολικής αιμοσφαιρίνης που συνδυάζεται με οξυγόνο). Αυτή η μη παρεμβατική οθόνη μετρά τη διαφορά στο χρώμα των οξυγονωμένων και των αποξυγενοποιημένων αιμοσφαιρινών. Οι καταγραφές κορεσμού οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να δώσουν μια εκτίμηση της σοβαρότητας του προβλήματος, αν και δεν είναι το πιο αξιόπιστο εργαλείο διαλογής.

Θεραπεία
Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την άπνοια ύπνου, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό των ατόμων και τη σοβαρότητα της διαταραχής. Τα περισσότερα θεραπευτικά σχήματα ξεκινούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή αλκοόλ και φαρμάκων που χαλαρώνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (για παράδειγμα, ηρεμιστικά και μυοχαλαρωτικά), η απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος.

Μερικοί άνθρωποι βοηθούνται από ειδικά μαξιλάρια ή συσκευές που τους εμποδίζουν να κοιμηθούν στην πλάτη τους. Ορισμένες περιπτώσεις υποβάλλονται σε επεξεργασία με στοματικές συσκευές για να κρατήσουν τον αεραγωγό ανοιχτό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Εάν αυτές οι συντηρητικές μέθοδοι είναι ανεπαρκείς, οι γιατροί συχνά συνιστούν συνεχή πίεση των αεραγωγών (CPAP). Μια μάσκα προσώπου συνδέεται με ένα σωλήνα και μια μηχανή που φυσάει αέρα υπό πίεση στη μάσκα και μέσω του αεραγωγού για να το κρατήσει ανοιχτό. Υπάρχουν επίσης χειρουργικές διαδικασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση του ιστού και τη διεύρυνση του αεραγωγού. Ορισμένα άτομα μπορεί να χρειάζονται ένα συνδυασμό θεραπειών για την επιτυχή θεραπεία της υπνικής άπνοιας τους.

Εν κατακλείδι, η άπνοια ύπνου που αφήνεται χωρίς θεραπεία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Η υπερβολική ημερήσια υπνηλία μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους να κοιμηθούν σε ακατάλληλες στιγμές, όπως κατά την οδήγηση. Η υπνική άπνοια φαίνεται επίσης να θέτει τα άτομα σε κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και παροδικές ισχαιμικές επιθέσεις (TIAs, επίσης γνωστές ως μίνι εγκεφαλικά επεισόδια), και σχετίζεται με στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, καρδιακή προσβολή, ουρική αρθρίτιδα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την άπνοια ύπνου, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η επιτυχής θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων καρδιάς και αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ