Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ χειραγώγηση στη φιλία: Τα επικίνδυνα σημάδια και πώς να το διαχειριστείς

Η χειραγώγηση στη φιλία: Τα επικίνδυνα σημάδια και πώς να το διαχειριστείς

Σήμερα θα γράψουμε για τη χειριστική φίλη. Η χειριστική φίλη που όλοι κάποτε είχαμε. Πάμε να σκιαγραφήσουμε λίγο το προφίλ των χειριστικών φίλων μας να δούμε τα σημάδια που μπορεί να θεωρηθούν τα πρώτα red flags μιας τοξικής φιλικής σχέσης. Πότε αρχίσει να σε ξενίζει αυτή η χειριστική συμπεριφορά των πιο κοντινών ανθρώπων σου;


Η χειριστική φίλη, το προφίλ

Από το νήπιο μη σου πω και μικρότερα τα κοριτσάκια έχουν τα θέματα τους με τις φίλες. «Δεν μου αρέσει το φουστάνι σου», «Δεν μπορείς να παίξεις, παίζουμε μαμά και παιδί και δεν χωράει άλλη», «Δεν μου αρέσουν τα μαλλιά σου», «Αν θες να παίξουμε πρέπει να κάνεις αυτό…». Αυτά συνέβαιναν από τότε που ήμασταν εμείς μικρές και συμβαίνουν ακόμα και σήμερα. Κάτσε δίπλα σε ένα πηγαδάκι κοριτσιών στις κούνιες να δεις τι γίνεται.

 

Και τι είναι αυτό που θέλουμε ρε αδερφέ. Μια φίλη να μας αγαπάει με ανιδιοτέλεια, να θέλει το καλό μας. Μια υγιή σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους του ίδιου φύλου που όταν είσαι πλάι του νιώθεις σαν να ξεκουράζεται η ψυχή σου. Σε μια σχέση που δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, δεν υπάρχει συμφέρον, δεν υπάρχει το θα σε κάνω παρέα γιατί κάτι θέλω από εσένα.

Οι χειριστικοί άνθρωποι θεωρώ ότι δεν το καταλαβαίνουν ότι χειρίζονται τους άλλους. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν μάθει να αγαπάνε, έτσι μεγάλωσαν και η αγάπη εξυπακούεται μόνο όταν ο άλλος τους κάνει όλα τα χατήρια. Δεν φταίνε εκείνοι και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Τα πρώτα σημάδια

  • Σε παίρνει τηλέφωνο μόνο όταν θέλει να ζητήσει κάτι.
  • «Να πάρω τα παπούτσια σου, την μπλούζα σου, το αυτοκίνητό σου, το βιβλίο σου»; Τα θέλει όλα και δεν σταματάει πουθενά. Φυσικά δεν επιστρέφει τίποτα πίσω.
  • Θέλει να ξέρει ανά πάσα στιγμή το πρόγραμμά σου μήπως με κάποιον τρόπο επωφεληθεί, να της φέρεις κάτι, να την πας κάπου.
  • Μπορείς να με πας το Σάββατο εκεί…. 50 χιλιόμετρα μακριά δηλαδή και εσύ αν πεις όχι δεν την αγαπάς ή θα πρέπει να υποστείς τα μούτρα της.
  • Ξέρει όλους τους κωδικούς σου, ξέρει τι σου αρέσει, ξέρει τα πάντα για σένα.
  • Ερωτήσεις: Άπειρες και για κάθε θεματολογία. Και θυμάται τα πάντα. Και στην κατάλληλη στιγμή θα πετάξει το γνωστό: «Μα εσύ είχες πει αυτό….».

ανταγωνισμός στη φιλία

Pexels

Η χειριστική φίλη στην αρχή της γνωριμίας σας είναι πολύ ελκυστική, πολύ δοτική! Χαίρεσαι να κάνεις παρέα μαζί της. Νιώθεις μάλιστα κολακευμένη που επενδύει στην σχέση σας και ασχολείται τόσο πολύ με την φιλία σας. Και πάνω εκεί που έχει χτιστεί η οικειότητα αρχίζουν ένα-ένα τα δυσλειτουργικά σημεία του εαυτού της. Δεν θα τα βγάλει όλα μαζεμένα, ένα ένα θα τα βγάζει. Θα τα ξετυλίγει.

Το παρελθόν της ποιο είναι;

Η χειριστική φίλη είχε μια άλλη «κολλητή» φίλη πριν από εσένα αλλά για κάποιο λόγο με το που μπεις εσύ στην ζωή της εκείνη διαγράφηκε εντελώς. Σαν να άνοιξε η γη να την καταπιεί. Αυτή η άλλη γυναίκα την κατάλαβε και άρχισε σταδιακά να την κόβει. Και αυτός είναι φυσικά ο λόγος που έριξε το βλέμμα της σε άλλη φίλη. Είναι πολύ έξυπνες και πιάνουν τα vibes είτε τα θετικά είτε τα αρνητικά.

Ξαφνικά λοιπόν το 100% του χρόνου της το αφιερώνει σε σένα. Έχει την ανάγκη να πιαστεί από κάπου. Έχει την ανάγκη να είναι αρεστή και αγαπητή από κάποιον άνθρωπο. Κάποιον που θα την αγαπά και θα της κάνει όλα τα χατήρια. Τα χατήρια που μπορεί να μην της έκαναν όταν ήταν μικρή γιατί μπορεί να μην έβρισκε τρόπο να ξεχωρίσει από τα αδέρφια της, ή μπορεί να την είχαν έτσι μαθημένη με όλες τις ανάγκες ικανοποιημένες.

Τι μας νοιάζει τι κάνει αυτή όμως;

Ο σταθερός άνθρωπος, που ξέρει τι θέλει, ξέρει ποιος είναι, δεν γίνεται υποχείριο στα χέρια κανενός. Είτε φίλος λέγεται αυτός, είτε σύντροφος, είτε εργοδότης. Βάζει όρια και αν κάτι δεν του αρέσει, δεν πηγάζει από μέσα του απλά δεν το δίνει. Είτε γίνει κακός στα μάτια του άλλου είτε όχι. Δεν έχει να κάνει με εγωισμό. Δεν είναι αυτό εγωισμός. Αυτό λέγεται θέτω υγιή όρια και τα τιμώ ώστε να καταλάβουν οι άλλοι ότι δεν πρόκειται ποτέ να δώσω κάτι που δεν θέλω. Αν κάθε μου κύτταρο δεν λέει ναι δεν στο δίνω.

Αν με το που κάνουν την εμφάνισή τους τα red flags κάνεις συζήτηση, θέσεις τα όριά σου και τη δεις να μαζεύεται, να κάνει μούτρα, that’s life είναι δικό σου πρόβλημα αγαπητή μου, η έξοδος είναι από εκεί, πήγαινε αλλού να βρεις νέο θύμα. Το τι κάνει εκείνη είναι δικό της θέμα, το πως θα σε προφυλάξεις είναι δικό σου.

 

 

Tags : MindMindfulness

Λαμπρινή Λαδά 14 December 2022

Πηγή: https://ipop.gr/mind/i-cheiragogisi-sti-filia-ta-epikindyna/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ