Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΈρευνα: η καλοσύνη κάνει καλό στην καρδιά και μειώνει το άγχος

Έρευνα: η καλοσύνη κάνει καλό στην καρδιά και μειώνει το άγχος

Είναι γνωστό ότι η ευγένεια είναι σημαντική για τη συναισθηματική και ψυχική μας υγεία, αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το να είμαστε ευγενικοί μπορεί επίσης να είναι καλό για τη σωματική μας υγεία. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η πράξη του να είσαι ευγενικός έχει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.


Η έρευνα, που διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων από το Ίδρυμα Καρδιάς και Εγκεφαλικού, συμμετείχε σε πάνω από 400 υγιείς ενήλικες μέσης ηλικίας. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το επίπεδο της ευγένειας που αναφέρουν οι ίδιοι, καθώς και τα επίπεδα άγχους, την ποιότητα του ύπνου και τα μέτρα για την καρδιαγγειακή υγεία.

Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ξεκάθαρα: όσοι ανέφεραν ότι ήταν πιο ευγενικοί είχαν χαμηλότερη απόκριση στο στρες και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία από εκείνους που δεν ήταν. Η συσχέτιση μεταξύ ευγένειας και καρδιαγγειακής υγείας ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα στρες.

Εκτός από τη μείωση των επιπέδων του στρες και την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, η ευγένεια βρέθηκε επίσης ότι οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Όσοι ανέφεραν ότι ήταν πιο ευγενικοί είχαν λιγότερες διαταραχές ύπνου και ένιωθαν πιο ξεκούραστοι.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα υγιή οφέλη της καλοσύνης επεκτείνονται ακόμη περισσότερο. Εκτός από τη σωματική υγεία, η ευγένεια βρέθηκε επίσης να βελτιώνει τη συναισθηματική μας ευεξία. Εκείνοι που ανέφεραν ότι ήταν πιο ευγενικοί ήταν πιο πιθανό να είναι αισιόδοξοι και να έχουν εμπιστοσύνη και λιγότερο πιθανό να είναι ανήσυχοι ή καταθλιπτικοί.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης καταδεικνύουν τα πολλά οφέλη για την υγεία της καλοσύνης. Από τη μείωση του στρες έως τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, η ευγένεια έχει σαφή οφέλη για τη σωματική και ψυχική μας ευεξία. Αυτή η έρευνα ενισχύει τη σημασία του να δίνουμε προτεραιότητα στην ευγένεια στην καθημερινότητά μας. Θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να είμαστε ευγενικοί με τους εαυτούς μας και τους γύρω μας και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αποκομίσει τα οφέλη για την υγεία που μπορεί να προσφέρει αυτή η πράξη καλοσύνης.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ