Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότηταΧρ. Σταϊκούρας: Σε καλύτερη θέση ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς το ελληνικό...

Χρ. Σταϊκούρας: Σε καλύτερη θέση ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, παρακολουθεί τις εξελίξεις, και θα συνεχίσει να μεριμνά για τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με φόντο τις αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές.

Όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βιώνει αναταραχές, που πυροδότησε, κυρίως, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η κάθετη πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse.

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως τα αίτια της κρίσης, στις δύο μεριές του Ατλαντικού, είναι διαφορετικά:

«Στην περίπτωση της αμερικανικής τράπεζας, η κατάρρευση προήλθε, πρωτίστως, από σοβαρά λάθη στην επενδυτική πολιτική και στη διαχείριση κινδύνων της τράπεζας, εν μέσω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς και σε κενά στις εποπτικές πρακτικές για τράπεζες μικρού και μεσαίου μεγέθους στις ΗΠΑ» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της ελβετικής τράπεζας, επεσήμανε πως «τα προβλήματα, όχι μόνο σημερινά, φαίνεται να σχετίζονται με διάφορες ζημιές τα προηγούμενα έτη και με τις προθέσεις του βασικού μετόχου για τη μη παροχή πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης, γεγονός που προκάλεσε την κατάρρευση της εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών και ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να προβεί σε δήλωση στήριξης».

Ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως «το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι το 2008, με βελτιωμένα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς και βελτιωμένο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας».

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε πως «είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές».

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «οι τράπεζες:

1ον. Έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, με τη χρήση του προγράμματος «Ηρακλής», και διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (8,7% το Δεκέμβριο του 2022).

2ον. Έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά τους, μέσω αύξησης των καταθέσεων (κατά 30% ή 50 δισ. ευρώ την τετραετία) και έχουν επανακτήσει την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές (εκδόσεις τίτλων και κεφαλαιακών μέσων ύψους περίπου 12,5 δισ. ευρώ).

3ον. Διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά άνω του ελάχιστου ορίου (17,5% το Δεκέμβριο του 2022).

4ον. Έχουν επανέλθει σε κερδοφορία, μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων».

Επεσήμανε πάντως πως παρόλα αυτά «δεν χωράει εφησυχασμός» καθώς «οι αβεβαιότητες είναι πολλές και οι προκλήσεις νέες και μεγάλες».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1450784/chr-staikoyras-se-kalyteri-thesi-oste-na-aporrofisei-tychon-klydonismoys-to-elliniko-trapeziko-systima/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ