Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότηταΥπ. Ναυτιλίας: Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τη Διεθνή Ένωση Αλληλασφαλιστικών Οργανισμών

Υπ. Ναυτιλίας: Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τη Διεθνή Ένωση Αλληλασφαλιστικών Οργανισμών

Στο Λονδίνο βρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, όπου και υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στο υπουργείο και τη Διεθνή Ένωση Αλληλασφαλιστικών Οργανισμών (P&I Clubs).


Η Διεθνής Ένωση (International Group of P & I Clubs) απαρτίζεται από τα 13 μεγαλύτερα P & I Clubs, τα οποία καλύπτουν ασφαλιστικά περίπου το 90% της παγκόσμιας χωρητικότητας ποντοπόρων πλοίων. Προβλέπει διαδικασίες για τη συντονισμένη ανταπόκριση σε μεγάλα ναυτικά ατυχήματα, ειδικότερα δε αυτών που περιλαμβάνουν πραγματικές ή ενδεχόμενες επιχειρήσεις ανέλκυσης ή απομάκρυνσης ναυαγίων ή περιβαλλοντική ζημία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ναυτιλίας, το Μνημόνιο στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενός συνεργατικού πλαισίου μεταξύ του Group of P&I Clubs και του ΥΝΑΝΠ για την βέλτιστη αντιμετώπιση των ναυτικών ατυχημάτων. Η Διεθνής Ένωση Αλληλασφαλιστικών Οργανισμών έχει υπογράψει αντίστοιχα Μνημόνια με μεγάλα παράκτια κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή και άλλα, με την παράλληλη εκπόνηση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το οποίο προβλέπεται και στο Μνημόνιο με την Ελλάδα.

Ύστερα από την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε: «Το Μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα με τη Διεθνή Ένωση των P&I Clubs εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης των διεθνών συνεργασιών του Υπουργείου με τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς φορείς παγκοσμίως. O ρόλος και η εμπειρογνωμοσύνη των ασφαλιστών σε μεγάλα περιστατικά στη θάλασσα είναι καταλυτικός. Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στην εκ των προτέρων διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας με την Ένωση που εκπροσωπεί τα μεγαλύτερα P&I Clubs, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο συντονισμένη ανταπόκριση σε τέτοια συμβάντα. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τη Διεθνή Ένωση των P&I Clubs για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η ναυτιλία και οι ναυτικοί λόγω της πανδημίας, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, όπου επίσης οι ασφαλιστές κλήθηκαν να συνδράμουν την κατά το δυνατόν πιο ομαλή λειτουργία του ναυτιλιακού εμπορίου και ανταποκρίθηκαν πλήρως στην ευθύνη αυτή, συνεπικουρώντας τις προσπάθειες των κρατών, των διεθνών οργανισμών και της βιομηχανίας».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/maritime/1428146/yp-naytilias-ypografi-mnimonioy-katanoisis-me-ti-diethni-enosi-allilasfalistikon-organismon/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ