Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΣουηδία: Σοκάρει τις αγορές με αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης

Σουηδία: Σοκάρει τις αγορές με αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης

EPA/SVERIGES RIKSBANK / HANDOUT


Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας. Ελάχιστοι ωστόσο περίμεναν ότι αυτή θα είναι της τάξης των 100 μονάδων βάσης.

Η σουηδική νομισματική αρχή οδήγησε από το 0,75% στο 1,75% το βασικό επιτόκιο, σοκάροντας την αγορά, και προειδοποίησε πως θα ακολουθήσουν και άλλες επιθετικές κινήσεις, καθώς παλεύει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

Η αύξηση του επιτοκίου από τη Riksbank είναι η μεγαλύτερη από το 1992, όταν και πάλι είχε αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης. 

«Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος των προβλέψεών μας και αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του έτους» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Riskbank. «Η πρόβλεψη για το επιτοκίο αναφοράς είναι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στους επόμενους 6 μήνες» προσθέτει. 

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση 75 μονάδων βάσης. Μόλις δύο οικονομολόγοι είχαν δηλώσει ότι αναμένουν αύξηση κατά μία ολόκληρη μονάδα.

naftemporiki.gr 

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑ

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1906955/souidia-sokarei-tis-agores-me-auksisi-ton-epitokion-kata-100-monades-basis

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ