Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΟικονομία«Πράσινο φως» για δύο έργα ΣΔΙΤ 254 εκατ. ευρώ

«Πράσινο φως» για δύο έργα ΣΔΙΤ 254 εκατ. ευρώ

Δύο έργα ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 254 εκατ.  ευρώ, ενέκρινε την Τρίτη η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση.


Πρόκειται για τα έργα «Ανέγερση φοιτητικών εστιών και συνεδριακού κέντρου στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας» και «Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας».

Αναλυτικότερα:

Ανέγερση φοιτητικών εστιών & συνεδριακού κέντρου στις πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση, υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας στις φοιτητικές εστίες, καθώς και συνεδριακό κέντρο στην πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, όπως και φοιτητικές εστίες στην πανεπιστημιούπολη Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί 41.000 φοιτητές ενώ η έλλειψη ιδιόκτητων εστιών, καθώς και η διασπορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθιστούν προβληματική τη λειτουργία και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος του Πανεπιστημίου.

Το έργο, όσον αφορά στην πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, προβλέπει φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 350 ατόμων και ένα πολυδύναμο Συνεδριακό Κέντρο δυναμικότητας 700 ατόμων.

Στην πανεπιστημιούπολη Φλώρινας φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 150 ατόμων, στην πανεπιστημιούπολη Καστοριάς φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 150 ατόμων και στην πανεπιστημιούπολη Πτολεμαΐδας φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 100 ατόμων.

Η δημιουργία υψηλού επιπέδου κτιριακών δομών έρευνας και εκπαίδευσης θα εξοικονομήσει πόρους από τη μείωση της μίσθωσης χώρων, θα αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών και θα εξασφαλίσει πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση για φοιτητές με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες.

Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας

Η σύμπραξη αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου ύδρευσης στο νησί της Κέρκυρας και έχει ως στόχο την υδροδότηση του νησιού μέσω της συλλογής επιφανειακών υδάτων στους ταμιευτήρες Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας κατά τους χειμερινούς μήνες και τη διάθεσή τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Σήμερα η υδροδότηση του νησιού γίνεται από 149 γεωτρήσεις, πολλές εκ των οποίων με νερό όχι της υψηλότερης ποιότητας. Με το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζεται το οξύτατο πρόβλημα ύδρευσης της Κέρκυρας, εξασφαλίζεται η παροχή καλής ποιότητας νερού επαρκούς ποσότητας, η ένταξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον υδατικό σχεδιασμό καθώς και η πρόσβαση των οικισμών σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιότητας πόσιμο νερό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε σχετικά: «Αξιοποιώντας το σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ, ερχόμαστε σήμερα να απαντήσουμε θετικά σε δύο μείζονες προκλήσεις: την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού υψηλής ποιότητας για τις αυξημένες ανάγκες της Κέρκυρας και την κατασκευή φοιτητικών εστιών και συνεδριακού κέντρου στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για δύο έργα με εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, με τα οποία κάνουμε ακόμη ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση ισόρροπης ανάπτυξης του συνόλου της ελληνικής επικράτειας. Δέσμευσή μας είναι από την εποχή των… μουσαμάδων, να περάσουμε στην εποχή των σύγχρονων έργων υποδομής προς όφελος του ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΣΔΙΤ, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σε δήλωσή του επισήμανε πως «τα έργα ΣΔΙΤ που εγκρίναμε σήμερα αποτελούν ακόμα μία απόδειξη ότι η κυβέρνησή μας, με σύγχρονα επιχειρηματικά εργαλεία, δίνει λύσεις σε προβλήματα που έχουν σωρευθεί επί σειρά ετών και αναβαθμίζει το επίπεδο της ζωής των Ελλήνων φοιτητών, αλλά και των πολιτών της Κέρκυρας. Η υψηλή ποιότητα κατασκευής των φοιτητικών εστιών θα αναβαθμίσει όχι μόνο το επίπεδο της διαμονής των φοιτητών από όλες τις απόψεις, ακόμα και από αυτήν της ασφάλειας, αλλά και συνολικά το επίπεδο των παρεχομένων σπουδών στο πλαίσιο ακόμα και της σύνδεσής τους με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και το οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, σημείωσε πως «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο που καλείται να συμβάλλει αναπτυξιακά στη Δίκαιη Μετάβαση της περιφέρειας προς ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο. Ως εκ τούτου, οι υποδομές είναι πολύ σημαντική παράμετρος ώστε αφενός να ανταπεξέλθει στον ρόλο του και αφετέρου να ικανοποιήσει τις μεγάλες προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή έγκριση του έργου ΣΔΙΤ έρχεται να ενδυναμώσει το πανεπιστήμιο και να το καταστήσει ακόμα πιο ελκυστικό ως εκπαιδευτικό προορισμό, καθώς και να ενισχύσει τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα».

Στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, o υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, κι ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης.

Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν επίσης, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης, κι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1911831/prasino-fos-gia-duo-erga-sdit-254-ekat-euro

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ