Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠούτιν: Το σχέδιο να μετατρέψει την εισβολή, σε αμυντικό πόλεμο της Ρωσίας

Πούτιν: Το σχέδιο να μετατρέψει την εισβολή, σε αμυντικό πόλεμο της Ρωσίας

Αυτό που φοβόντουσαν πολλοί  πρόκειται να συμβεί. Οι ηγέτες των αυτονομιστών σε τέσσερις θύλακες που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους πληρεξούσιους τους στην Ουκρανία ανακοίνωσαν «δημοψηφίσματα» που θα πραγματοποιηθούν από Παρασκευή έως Τρίτη για να αποφασίσουν εάν τα εδάφη τους θα ενταχθούν στη Ρωσία. 


Αυτές οι ψηφοφορίες, που είναι παράνομες τόσο βάσει του ουκρανικού όσο και του διεθνούς δικαίου και θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές ως απάτη, είναι παρόμοιες με αυτές που  προκάλεσε η Ρωσία στην Κριμάια μετά την προσάρτησή της το 2014.

Σε αντίθεση όμως με τότε, η στρατιωτική κυριαρχία του Κρεμλίνου στις περιοχές της Χερσώνας, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια, είναι αδύναμη, με την Ουκρανία να βρίσκεται εν μέσω μας σκληρής και επιτυχούς αντεπίθεσης 

 Περαιτέρω  προσάρτηση ουκρανικών εδαφών – ανεξάρτητα από την παράνομη φύση της κίνησης – σηματοδοτεί την τελευταία ζαριά από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ταπεινωμένος στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες εβδομάδες, μάλλον ελπίζει ότι η αλλαγή των πολιτικών δεδομένων στα συγκεκριμένα εδάφη  θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο της Ουκρανίας και να αναγκάσει τις δυτικές κυβερνήσεις σε ανασχεδιασμούς.

 «Μετά την προσάρτηση των εδαφών, η Μόσχα πιθανότατα θα κηρύξει τις ουκρανικές επιθέσεις σε αυτές τις περιοχές ως επιθέσεις στην ίδια τη Ρωσία, προειδοποίησαν οι αναλυτές, Αυτό θα δώσει πιθανώς το έναυσμα για μια γενική στρατιωτική κινητοποίηση ή μια επικίνδυνη κλιμάκωση, όπως η χρήση πυρηνικών κατά της Ουκρανίας»,  αναφέρει αρθρογράφος της  Wahington Post.

Εάν το παιχνίδι της προσάρτησης του Κρεμλίνου αποτύχει να σταματήσει τις μάχες και την υποστήριξη προς την Ουκρανία, το Κρεμλίνο θα χρειαστεί να επιτεθεί για να δείξει ότι σοβαρολογεί. Αυτό σημαίνει, κλιμάκωση που θα μπορούσε να έχει διαφορετική μορφή» — συμπεριλαμβανομένων περισσότερων πυραυλικών επιθέσεων σε ουκρανικές περιοχές αμάχων και ενεργειακή υποδομή , κυβερνοεπιθέσεις κα απειλών για χρήση πυρηνικών όπλων, αν όχι και  ανάπτυξή τους.

Ρώσος δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής αναφερει «Οι ενέργειες της Μόσχας, επομένως, γίνονται είτε για να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, είτε, αν δεν λειτουργήσει, να ρίξουν την ευθύνη για αυτό στην Δύση και να μετατρέψει την εισβολή της Ρωσίας σε μια γειτονική χώρα σε αμυντικό πόλεμο.”

Το διακύβευμα αυξάνεται. Η Δύση  πρέπει να υπενθυμίσει στη Ρωσία τους αόρατους κανόνες του πολέμου: ότι καμία πλευρά δεν θέλει να μετατρέψει αυτόν τον συμβατικό πόλεμο σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας Μια πυρηνική κλιμάκωση θα παραβίαζε αυτούς τους κανόνες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Θα ήταν εις βάρος όλων.

 maftemporiki.gr

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1907589/poutin-to-sxedio-na-metatrepsei-tin-eisboli-se-amuntiko-polemo-tis-rosias

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ