Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΟ Ερντογάν θέλει περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ

Ο Ερντογάν θέλει περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ

REUTERS/MARKO DJURICA


Η Τουρκία επιθυμεί να αυξήσει τις αγορές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και να διανείμει μέρος στις γειτονικές χώρες της, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας την Τετάρτη σε ομάδα Αμερικανών στελεχών επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη, όπου παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Θέλουμε να αυξήσουμε το φυσικό αέριο που αγοράζουμε από τις ΗΠΑ με πιο ευνοϊκούς όρους την επόμενη περίοδο», είπε.  «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για την παράδοση LNG των ΗΠΑ στις χώρες της περιοχής».

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2022, οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Τουρκία. Η Τουρκία εισάγει ετησίως περίπου 60 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν αναζητήσει τρόπους για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους που είναι τεταμένες έπειτα από διαφωνίες σε διάφορα θέμετα τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε η δυνατότητα επέκτασης των ενεργειακών δεσμών. Η Τουρκία, ωστόσο, έχει περιορισμένη ικανότητα επανεξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Είναι χώρα διέλευσης για τις αποστολές φυσικού αερίου των Αζέρων μέσω του αγωγού Trans-Anatolia που περνά στην Ελλάδα και συνδέεται με έναν άλλο αγωγό για να επεκταθεί στην Ιταλία. Η Τουρκία αντλεί χωριστά φυσικό αέριο που αγοράζει από άλλες πηγές, ανάμεσά τους η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αλγερία και οι ΗΠΑ, μέσω διαφορετικών αγωγών προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ο Ερντογάν προέτρεψε επίσης την Ουάσιγκτον να άρει τους πρόσθετους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ κατά τη διάρκεια διπλωματικής διαμάχης και να άρει τα εμπόδια στις πωλήσεις όπλων. Οι περιορισμοί στα όπλα «επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια ολόκληρης της γεωγραφίας του ΝΑΤΟ καθώς και τις εμπορικές μας σχέσεις», είπε ο πρόεδρος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

LNG ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ* ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΠΑ

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1907778/o-erntogan-thelei-perissotero-aerio-apo-tis-ipa

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ