Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΠολιτικήΚ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει μείνει μόνη στο γαϊτανάκι απειλών

Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει μείνει μόνη στο γαϊτανάκι απειλών

Η Τουρκία επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές, αλλά σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.


«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές της, όσο και τη φιλική της διάθεση στον τουρκικό λαό» ανέφερε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας συνεχίζετι να πορεύεται με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, εμμένοντας στις καθαρές της θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών, τη συμπαράσταση των συμμάχων της.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτή τη φτώχεια όσοι λένε πολλά, πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εισήγησή του, μία ημέρα μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν. «Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» τόνισε.

«Τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις έναντι της ενεργειακής ακρίβειας»

Εστιάζοντας στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν είναι σε θέση να καλύψει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και ότι απαιτούνται εκτός από εθνικές πολιτικές και τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις. «Έχουμε πει πολλές φορές ότι αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή πρόκληση δεν μπορεί να υπάρξει εάν αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή, πολυεπίπεδη και τολμηρή» ανέφερε συγκεκριμένα.

«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη σημαντική, αλλά τόση όση να μην υπονομεύεται η οικονομία συνολικά, ενώ ταυτόχρονα προϋπόθεση για την υπέρβαση των προσωρινών δυσκολιών είναι η ανεξαρτησία, η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η διεθνής αξιοπιστία του κάθε κράτους» πρόσθεσε.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η πρότασή μας για ένα συνολικό πλαφόν στο αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη – το αέριο το οποίο εισάγεται με αγωγούς αλλά και το LNG – αρχίζει να αποκτά μια πρόσθετη δυναμική». Σημείωσε πάντως πως αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί και από έναν ανασχεδιασμό συνολικά του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου και με δράσεις, όπως κοινές πολιτικές προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Θα το ξαναπώ: δυστυχώς στον τομέα αυτόν κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση. Εκτιμώ, όμως, ότι το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει εμφατικά και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην Πράγα, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε οι αρμόδιοι υπουργοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουν κάνει ακόμα περισσότερα βήματα προετοιμασίας» συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις ενεργειακές ανατιμήσεις, με παρεμβάσεις που συνδέονται με πιο έξυπνα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

naftemporiki.gr

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1909304/k-mitsotakis-i-tourkia-exei-meinei-moni-sto-gaitanaki-apeilon

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ